Unikat-ne rokodelke

Druženje | okt. '20

ROKODELCI SE PREDSTAVIJO – DU FRAM

Rokodelski krožek Društva upokojencev Fram deluje že petnajst let, natančneje od 24. novembra 2005. Ob začetku delovanja smo se članice in člani srečevali le občasno, odkar pa imamo stalne prostore v sejni sobi doma DTV Partizan, se dobivamo vsako sredo med 14. in 17. uro, in to vse leto, razen takrat, ko si privoščimo nekaj dni skupnih počitnic ob morju ali kje drugje.

Običajno je v rokodelskem krožku od 15 do 20 članic in članov. Krožek je najprej vodila Amalija Gabrijan do prezgodnje smrti leta 2011. Od takrat pa ga vodi Marija Pečovnik. Strokovno vodenje je bilo sprva zaupano Jožici Vinkler, leta 2016 pa je njeno delo prevzela Ljuba Šimunić.

Ko je delo krožka nemoteno steklo, so članice začele razmišljati o imenu. Po različnih predlogih so se odločile za ime U N I K A T, kar predstavlja delovanje krožka, in sicer:

U – ustvarjamo
N – novosti
I – in
K – kakovostne
A – artikle
T – tistim, ki si to želijo videti ali imeti.

Ustvarjamo iz materialov, ki jih najdemo v naravi, ostankov blaga, razne embalaže, veziva in raznih drugih neuporabljenih ostankov. Nekaj materiala in pripomočkov tudi kupimo. Pri tem nam pomaga društvo upokojencev, nekaj sredstev pa zberemo same s srečelovom in prostovoljnimi prispevki.

Izdelke ustvarjamo glede na letne čase in praznike. Ob pustnem času sodelujemo tudi v občinskih pustnih povorkah našemljene v klovne, nune in čarovnice. Vsakokrat do zdaj smo bile tudi nagrajene. V velikonočnem času smo izdelovale butarice, ki smo jih poimenovale Framski presmeci in smo jih podarile Karitasu. Ob adventu in božiču delamo adventne venčke in voščilnice ter druge okraske za popestritev praznikov. Za obdaritev starejših upokojencev pa vsako leto izdelamo novoletne voščilnice. Poskrbimo tudi za okrasitev prostorov za družabna srečanja in občne zbore framskega društva upokojencev. 

Vse izdelke, ki jih izdelamo med letom, pokažemo na razstavah, ki jih organiziramo v okviru praznovanja Krajevne skupnosti Fram. Do zdaj smo pripravile 12 samostojnih razstav in eno v okviru Zgornjepodravske pokrajinske zveze društev upokojencev.

Naše druženje pa ni osredotočeno le na delo, ampak se rade poveselimo ob rojstnih dnevih in praznikih.

Naše članice niso od muh in imajo tudi pesniški navdih, tule je ena od pesmi: 

PUSTNA 2013

Na ročnodelskem krožku smo se domenile,

da še za »fašenk« v maske bi skočile.

Želje so se uresničile,

v povorko smo se uvrstile.

Pri Slavici večerjo smo dobile

in tako »fašenk« proslavile.

Nagrado smo dobile,

 čeprav metlo in klobuk smo izgubile!

Marija Pečovnik, fotografija: arhiv društva


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media