Škofjeloški pasijon – Processio locopolitana

Zgodbe | okt. '20

ZAKLADI SLOVENSKIH MUZEJEV

Stalna razstava o Škofjeloškem pasijonu v Loškem muzeju

Škofjeloški pasijon je spokorna procesija velikega petka, ki so jo prirejali v Škofji Loki. Njeno besedilo, ohranjeno v rokopisu in sestavljeno iz 863 rimanih verzov, je v škofjeloškem kapucinskem samostanu napisal pater Romuald – Lovrenc Marušič (1676–1748) iz Štandreža pri Gorici, ki je v letih od 1715 do 1727 deloval v Škofji Loki kot pridigar in voditelj procesije. Danes velja za najstarejše ohranjeno dramsko besedilo v slovenskem jeziku.

Pater Romuald je glavno besedilo Škofjeloškega pasijona na podlagi tradicije starejših besedil slovenskih spokornih procesij napisal leta 1715 in ga potem izpopolnjeval vse do leta 1727. Danes znano obliko s 13 podobami je Škofjeloški pasijon dobil ob zadnji redakciji leta 1727, ko je Romuald zapustil Škofjo Loko oziroma predal vodenje pasijona v druge roke.

Loška pasijonska procesija se je v 18. stoletju uprizarjala vsako leto vse do ukinitve leta 1767. Od druge polovice 18. stoletja pa do druge četrtine 20. stoletja ni bilo uprizoritev. Ponovno uprizoritev je ob Obrtno-industrijski razstavi v Škofji Loki leta 1936 pripravil dr. Tine Debeljak v sodelovanju z režiserjem Pavlom Okornom. Pasijon se ni odvijal v obliki procesije po ulicah in trgih srednjeveškega mesta, ampak je bil odrska uprizoritev na dvorišču meščanske šole v Škofji Loki. Tu so postavili mogočen oder, velik 200 m², ki so ga dopolnili s kuliso srednjeveškega mesta. Uprizoritve, ki so potekale od 12. do 16. julija 1936 in pri katerih je sodelovalo 165 amaterskih igralcev iz Škofje Loke in okoliških vasi, si je ogledalo več kot 5000 gledalcev. Nadaljnje uprizoritve Škofjeloškega pasijona je preprečila 2. svetovna vojna. V času po drugi svetovni vojni so bile razmere za uprizarjanje Škofjeloškega pasijona zaradi vladajočega komunističnega režima povsem neprimerne. Tako je bil Škofjeloški pasijon v izvirni obliki v celoti uprizorjen šele leta 1999 in potem ponovno leta 2000, 2009 in 2015.

Škofjeloški pasijon se še danes enako kot v Romualdovem času odvija v velikonočnem času po ulicah in trgih starodavnega mesta Škofje Loke na vsakih šest let. Nosilci in izvajalci Škofjeloškega pasijona so prebivalci Škofje Loke in okoliških vasi, ki ohranjajo pasijonsko dediščino.

Prvega decembra 2016 je bil uspešno vpisan na Unescov reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva, kar predstavlja zgodovinski uspeh ne samo za Škofjo Loko, ampak tudi za Republiko Slovenijo, saj predstavlja prvi tovrstni slovenski vpis. Ob tem velikem uspehu smo v Loškem muzeju v letu 2017 odprli novo stalno zbirko, posvečeno Škofjeloškemu pasijonu.

Zadnja uprizoritev Škofjeloškega pasijona je bila izvedena v letu 2015. Naslednja uprizoritev Škofjeloškega pasijona bo leta 2021, istočasno pa bo v Škofji Loki potekal tudi kongres mednarodnega združenja Europassion.

INFORMACIJE:

Loški muzej Škofja Loka

Grajska pot 13, Škofja Loka

www.loski-muzej.si, e-naslov: info@loski-muzej.si

tel. št.: 04 50 70 400

  

Jože Štukl, fotografija: Janez Pelko


Vaši komentarji


© 2020 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media