Bolniki s KOPB naj skrbijo za gibanje

Dobro počutje | okt. '20

Za bolnike s kronično obstruktivno pljučno boleznijo (KOPB) veljajo zaradi koronavirusa zelo stroga priporočila. Vseeno pa je zelo pomembno, da ostanejo gibalno aktivni, da se njihovo primarno zdravstveno stanje ne poslabša ter da ohranijo dobro kondicijo in imunski sistem.

Vadijo naj vsaj trikrat tedensko, še bolje pa je, če lahko vadijo vsak dan, pri čemer lahko tip vadbe spreminjajo. Vadba naj bo raznolika, zato je lahko tudi intenzivnost različna. Bolniki s KOPB imajo nizko največjo zmogljivost zaradi bolezenskih omejitev pri izmenjavi plinov v pljučih, zaradi česar je srednja ali visoka intenzivnost zanje primerljiva z nizko intenzivnostjo zdravih. Velja tudi, da lahko visoko intenzivno vadijo le nekaj sekund, ne nekaj minut. Cilj vadbe bolnikov s KOPB je namreč predvsem vplivati na zmogljivost dihalnega sistema. Skupni čas trajanja vadbe naj bo 30 minut, lahko je razdeljen tudi na več etap poljubnega trajanja. Pred vadbo se je treba dobro ogreti, po končani vadbi pa umiriti in ohladiti.

Osnovna vadba je vzdržljivostna vadba (aerobna vadba, pri kateri lahko pospešeno, toda normalno dihate). Obsega naj ponavljajoče se gibe v takem tempu, da bi jih lahko izvajali dalj časa, ne da bi se pri tem utrudili. Priporočljivo je kolesarjenje na sobnem kolesu, korakanje na mestu z dvigovanjem kolen in vstajanje ter sedanje na stol. Čas vadbe naj bo okrog 30 minut, pri čemer jo razdelite na tri dele po 10 minut z dvema vmesnima odmoroma po pet minut. Vadba naj poteka na svežem, toda ne mrzlem zraku, zato je treba med vadbo v zaprtem prezračiti prostor, vadite pa lahko tudi na balkonu ali terasi. Vadbo kombinirajte s preprostimi vajami za moč, ki so lahko porazdeljene čez ves dan, kot so hoja po stopnicah, dvigovanje lahkih uteži (lahko kar konzerv s hrano), premagovanje lastne telesne teže (na primer dvigi na prste nog z oporo rok).

Poslušajte svoje telo

Raztezne vaje lahko izvajate samostojno ali v paru. Če jih delate v paru, je pomembno, da vas partner ne razteza čez prag bolečine. Vselej se morate raztezati le toliko, da se še počutite udobno in sproščeno. Uporabljajte kroženje v sklepih, zamahovanje z udi, upogibanje in iztegovanje sklepov, valjanje z rolerji (teniškimi žogicami). Med razteznimi vajami si vedno zagotovite stabilen položaj (primite se za zid, mizo, stol), da ne izgubite ravnotežja in tvegate padca. Ravnotežne vaje izvajate sede ali stoje. Sedite na tla in kotalite žogo v čim širšem krogu okoli sebe, ne da bi padli. Podobno lahko sedite tudi na stolu in primete žogo v roko ter z njo krožite v čim večjem krogu. Stoje lahko izvajate vaje brez gibanja ali z njim. Brez gibanja se postavite v položaj s stopali skupaj ali eno stopalo postavite pred drugo in vztrajajte v tem položaju vsaj 60 sekund. Pri vajah z gibanjem stojte na eni nogi, drugo pa dvigujte od tal. Pri teh vajah je pomembno, da imate vedno pri roki točko opore (na primer stol), če izgubite ravnotežje. Vsaj en dan v tednu izvajajte tudi vadbo za dihalne mišice (globoko in pravilno dihanje ob sproščujoči glasbi, raztezanje mišic prsnega koša). Vaje so dosegljive na spletni strani Društva pljučnih in alergijskih bolnikov: www.dihalne-vaje.si.

Med telesno vadbo poslušajte svoje telo in spremljajte svoj napredek. Stopnjujte svojo vadbo (daljši sprehod, več stopnic, višje dvigujte kolena pri korakanju na mestu, dvigujte težja bremena, enonožno se dvignite na prste), vendar jo stopnjujte nadzorovano in nikakor se ne naprezajte preveč, tj. čez mejo svoje zmogljivosti. Bodite pozorni tudi na prehrano, saj lahko raznolika varovalna prehrana pripomore k obvladovanju bolezni. Poskrbite, da boste uživali polnozrnate ogljikove hidrate (polnozrnati kruh, testenine, riž in druge izdelke iz polnozrnate moke), veliko sadja in zelenjave, bogata beljakovinska živila (pusto meso, ribe, posneto mleko in mlečne izdelke) in živila, bogata z zdravimi maščobami (oreščke, rastlinska olja, avokado).

Za bolnike s KOPB je zelo koristno, da ostanejo zmerno telesno aktivni, saj s tem ohranjajo kondicijo in imunski sistem ter preprečujejo poslabšanje bolezni. V primeru težav z dihanjem in pljuči pa naj sledijo navodilom svojega zdravnika, ki jim bo pomagal, da bodo še naprej lahko aktivni.

M. Č., fotografija: Shutterstock


Vaši komentarji


© 2020 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media