Kako ravnati z bolnikom s koronavirusom doma

Dobro počutje | okt. '20

Okužbe z novim koronavirusom se znova vsak dan bolj širijo po Sloveniji. Zato je prav, da čim več vemo o tem, koga in kdaj lahko negujemo doma. Predstavljamo priporočila Svetovne zdravstvene organizacije.

Okuženi, ki nimajo simptomov bolezni ali pa imajo le blago ali zmerno obliko bolezni in nimajo dejavnikov tveganja, kot so kajenje, debelost, starost, kronične bolezni srca, pljuč, ledvic, rak ali imunsko neodpornost, se lahko zdravijo doma, pišejo strokovnjaki Svetovne zdravstvene organizacije, če imajo domači pogoje za nego bolnika ter v dogovoru in pod nadzorom družinskega zdravnika ali patronažne sestre.

Kateri bolniki imajo blage znake nove koronavirusne bolezni? To so vsi bolniki, ki nimajo znakov virusne pljučnice ali hipoksije (glavobol, zaspanost, utrujenost, motnje koncentracije).

Zmerno obliko bolezni pri odraslih in adolescentih prepoznamo, če ima bolnik klinične znake pljučnice (vročina, kašelj, oteženo in hitro dihanje), pri otrocih pa znake blage pljučnice (kašelj in težko dihanje, hitro dihanje in/ali uvlečenje prsnega koša pri vdihu.

Strokovnjaki domačim, ki negujejo obolelega svojca, priporočajo naslednje ukrepe:

1. Omejite gibanje bolnika po hiši ali stanovanju. Čim manj uporabljajte skupne prostore, poskrbite, da bodo dobro prezračeni. 

2. Družinski člani, ki ne negujejo bolnika, naj ne hodijo v prostor, kjer leži, če pa to ni mogoče, naj vzdržujejo vsaj en meter razdalje med bolnikom in sabo (na primer spanje v ločeni postelji). 

3. Če je le mogoče, naj za bolnika skrbi ena sama oseba, ki je dobrega zdravja in nima kroničnih bolezni.

4. Ne sprejemajte obiskov, dokler bolnik popolnoma ne ozdravi, ne kaže nobenih znakov bolezni ali dokler ni izpuščen iz izolacije.

5. Pri delu z bolnikom si morate redno umivati roke: preden se dotaknete bolnika, pred posegi, ki zahtevajo čistočo, po izpostavljanju telesnim tekočinam (znoj, slina, kri, seč, blato), po delu z bolnikom, po delu v bolnikovem okolju (posoda s hrano, preoblačenje bolnika in postelje). Vsi člani gospodinjstva naj si pogosteje umivajo roke. Prosite patronažno sestro, naj vam pokaže, kako pravilno umivati bolnikove roke, ali pa si to oglejte na spletu.

6. Bolnik naj čim več časa nosi medicinsko masko, ki jo morate zamenjati vedno, ko se zmoči ali je umazana od kašlja. Negovalec/-ka mora v sobi pri bolniku ves čas nositi medicinsko masko, ki pokriva usta in nos in se je med uporabo ne sme dotikati. Če se maska zmoči ali umaže z bolnikovimi izločki, jo mora takoj zamenjati brez dotikanja sprednje strani maske. 

7. Negovalec/-ka naj se izogiba neposrednemu stiku z bolnikovimi telesnimi tekočinami. Pri brisanju znoja, negi dihalnega trakta, delu z urinom in blatom naj uporablja rokavice za enkratno uporabo in masko. Po tem delu naj oboje zavrže in si pravilno umije roke. Enako naj postopa, ko čisti površine okoli bolnika, ureja in menja posteljnino ter preoblači bolnika. 

8. Vsaj enkrat dnevno je treba v bolniški sobi počistiti in dezinficirati površine, ki jih pogosto uporabljate. Prav tako je treba počistiti in dezinficirati vsaj enkrat dnevno stranišče in kopalnico, ki ju uporablja bolnik.

9. Strogo ločite vse, kar uporablja bolnik (posteljnino, pribor za hranjenje in pitje, osebne predmete …), da jih ne bodo uporabljali drugi člani gospodinjstva.

10. Perilo, ki ga uporablja bolnik, perite v pralnem stroju pri najmanj 60 stopinjah Celzija. Ne dotikajte se bolnikovega perila brez uporabe rokavic za enkratno uporabo in maske. Po delu s perilom si skrbno umijte roke.

11. Odpadke, ki nastanejo pri delu z bolnikom (robčke, maske, rokavice ...), skrbno spravite v neprepustno vrečo. Ko je vreča polna, jo dajte še v eno neprepustno vrečo in hranite zunaj dosega otrok ali živali 72 ur, preden jo odvržete med komunalne odpadke. Pri delu z odpadki uporabljajte rokavice za enkratno uporabo in masko.

Če imate kakršna koli vprašanja v zvezi z nego bolnika in življenjem ob njem, pokličite na pomoč patronažno sestro.

Prevedla in priredila: dr. Mateja Kožuh Novak


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media