Modno je skoraj vse

Dobro počutje | okt. '20

Jesen je tu in prav je, da imamo noge vedno suhe in tople. Izbiri ustrezne obutve posvetimo več časa, saj še vedno velja, da slabo oblikovana obutev škoduje zdravju celotnega telesa in ima lahko daljnosežne posledice.

Klasični salonarji so vedno modni in elegantni, tudi če so širše oblike. Letošnji so udobnejši in imajo širšo in stabilnejšo peto. Izbirate lahko celo med dvema višinama pet. Pazite na odprtost čevlja, saj je pomembno, da se vam popolnoma prilega in vam tako omogoča udobnejšo hojo brez sezuvanja.

Material je po navadi kakovostno naravno usnje v semiš ali lakasti izvedbi. Čevljev v lakasti izvedbi je opaziti več kot v pretekli sezoni in so zelo elegantni.

Nizki čevlji: balerinke, mokasini in tako imenovani moški čevlji na vezalke so skoraj brez pet. Idealni so za tiste, ki imajo težave z nogami. Lahko so oblikovani kot obutev za deklice ali pa nadomeščajo klasične salonarje. Nosite jih k hlačam in tudi krilu, vendar upoštevajte, da čevelj brez pete poudari meča.

Na policah so spet lakasti mokasini, ki imajo tudi debelejši podplat. Tega boste našli tudi pri moških čevljih na vezalke, ki so zelo modni in udobni. Nosite jih lahko tako h krilu v kombinaciji z debelejšimi nogavicami kot tudi h klasičnim ali ozko oprijetim hlačam. Čevlji na vezalke se lepo prilagodijo višini narta v primerjavi z mokasini, ki se vam morajo dobro prilegati. Pri bolj športnih modelih je vstavljena vezalka elastična ter zavezovanje pri obuvanju in odvezovanje pri sezuvanju nista potrebna.

Modni športni copati se na prvi pogled zdijo okorni in grobega videza, a so udobni in mehki, dvignjeni od tal ravno prav, da se izognete mokrim tlom v jesenskih dneh. Imajo udobno dvignjeno peto, toplo podloženo notranjost, hkrati pa so estetsko oblikovani. Z dodatno zadrgo ob strani se izognete nadležnemu zavezovanju čevljev. Kombinacija materialov, barv in dodatkov naredi čevlje modne in mladostne.

Tudi pri visokih čevljih boste lahko izbirali med elegantnimi ali športnimi modeli. Višino pete izberite premišljeno in preverite, iz katerega materiala je podplat, kar vam bo prišlo prav ob slabem vremenu. Ne pozabite tudi na posebna sredstva, s katerimi boste impregnirali obutev in ji tako podaljšali življenjsko dobo. Model gležnjarjev, ki je zgoraj ožji, lahko kombinirate tudi s krilom, medtem ko je širok model primernejši za nošenje k hlačam. Športni modeli so podobni visokim športnim copatom.

 

Kaj bodo obuli moški?

Klasični moški čevlji so nepogrešljivi, kakšno obliko boste izbrali, pa je odvisno od oblike vaše noge. Najbolj klasični so čevlji z gladkim sprednjim delom, ki jih zavežemo z vezalkami. Bolj športen ter nadvse moden je moder par čevljev z motivom luknjic. Nosite ga lahko k rjavim, modrim ali sivim odtenkom hlač.

Modni športni copati seveda niso za športne aktivnosti. Primerni so za vsakodnevno nošenje, zaradi debelejšega podplata tudi v slabšem vremenu. Če so usnjeni, priporočam, da jih občasno zaščitite z impregnacijskimi sredstvi. Lepo se bodo podali k športnim jesenskim modelom hlač (džinsu, deftinu ali rebrastemu žametu). Barvna paleta se je z oblačil preselila tudi na obutev, le-ta pa v barvitosti ne zaostaja prav dosti za barvno paleto ženskih modelov.

Gležnjarji so višji čevlji, ki so namenjeni zimskim vremenskim razmeram. Nekateri zaradi načina zavezovanja vezalk in zaključne obrobe mejijo že na pohodniške čevlje. Vsekakor so praktični in korak v njih bo prav gotovo topel, udoben in čvrst. Kakšne boste izbrali, pa je seveda odvisno od vašega sloga oblačenja in okusa.

Besedilo in fotografije: Breda Tesner, inž. obl., CMB Consultant


Vaši komentarji


© 2020 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media