Na vprašanje s področja pacientovih pravic odgovarja mag. Boštjan J. Turk

Dobro je vedeti | nov. '20

KJE SO MASKE OBVEZNE

Bralec pravi, da so starejši ljudje ob pogostih spremembah predpisov zmedeni glede tega, kdaj in kje je zdaj nošenje zaščitnih mask obvezno. Zanima ga, ali mora masko nositi tudi pri obisku zdravnika in zobozdravnika (v čakalnici).

Zaradi lastne varnosti vam svetujem, da čim pogosteje nosite zaščitno masko, saj pripadniki starejše generacije spadate v ranljivo skupino državljanov, pri kateri je tveganje za resnejšo obliko razvoja bolezni covid-19 večje. 

Kar zadeva uporabo zaščitnih mask (ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza), je ta obvezna pri gibanju in zadrževanju v vseh zaprtih javnih krajih oziroma prostorih. To vključuje tudi čakalnice pri zdravniku ali zobozdravniku in tudi vse oblike javnega potniškega prometa (na primer avtobuse, vlake). 

Po novem je uporaba zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza obvezna tudi na odprtih javnih krajih oziroma prostorih in v osebnih vozilih. Pri tem obstajajo tudi določene izjeme, in sicer ta obveza ne velja za otroke do dopolnjenega 6. leta starosti, za osebe, ki izvajajo individualno športno vadbo, če je zagotovljena medosebna razdalja vsaj 3 metre, pa tudi za prevoze z osebnimi vozili, če je v vozilu ena oseba ali več članov istega gospodinjstva.

Izjema se nanaša tudi na neposredno komunikacijo z gluhimi, gluhonemimi in naglušnimi osebami, in sicer se ob upoštevanju zaščite vseh udeleženih lahko uporaba zaščitnih mask začasno opusti, če je mogoče zagotoviti medosebno razdaljo najmanj 2 metra, uporabo vizirja ali če komunikacija s temi osebami poteka za stekleno pregrado.

Kar zadeva razkuževanje, pa velja, da je ob vstopu v zaprt javni prostor obvezno razkuževanje rok z razkužilom, ki vsebuje najmanj 60 odstotkov alkohola.


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media