PISMA BRALCEV

nov. '20

Pojasnilo k prispevku o društvenem praporu na pogrebu

Ker sem vpletena v ta primer, se moram odzvati in pojasniti okoliščine in dejstva. To so občutljive stvari, ki mečejo slabo luč na društvo.

Spoštovani, čutim se nagovorjena, da spregovorim o neresnični izjavi bralke, ki jo je prizadelo nepietetno dejanje našega društva (Vzajemnost, oktober 2020). Vse navedeno so samo domneve bralke ali svojcev. Resnične, verodostojne podatke pa bi lahko pridobili na sedežu društva upokojencev, kjer se resnično trudimo, vsakemu prisluhnemo in smo pripravljeni na pogovor ali pomoč. Pripombe in ideje resno obravnavamo. 

Imamo svoj statut, ki se bistveno ne razlikuje od statuta drugih društev, in tako v 12. členu statuta med drugim piše, da članstvo v društvu preneha z izstopom in da na ta dan prenehajo vse funkcije, pravice in dolžnosti članov. Ob smrti članov se poslovimo s praporom in poklonimo sveče. Do danes s tem še nismo imeli problemov in tudi ta primer ni v ničemer sporen.

Umrla gospa je bila res članica DU, vendar se je leta 2014 sama izpisala, kar pomeni, da ni želela več pripadati DU. Torej tu ne gre za pozabo ali nezmožnosti plačevanja članarine. Bila je njena volja izpred šestih let.

Za članarino nikogar ne terjamo, niti članov niti svojcev, in prav ti velikokrat sprašujejo za svoje starše, ali je vse urejeno. Res pa je, da Zdus sorodnikom umrlih članov, ki so vplačevali v sklad vzajemne samopomoči, ne izplačajo posmrtnine, dokler ni plačana članarina za tekoče leto, pa čeprav je sorodnik umrl na primer 5. januarja. Torej Zdus terja svojce za 11,65 evra (po pravilniku). To samo mimogrede o merilih.

Alenka Konjedic

 

Dopolnilo članka Pisanje z roko je dobro »razgibavanje«

V članku o Društvu Radi pišemo z roko, ki je bil objavljen v oktobrski Vzajemnosti, sta pomotoma izpadli imeni dveh ambasadorjev, ki s svojim rokopisom spodbujata pisanje z roko. Med ambasadorji društva so igralka Polona Juh, vremenoslovec Andrej Velkavrh, bivša varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer, Uršula Cetinski, direktorica Cankarjevega doma, pa nekdanji kreativni direktor agencije Pristop Aljoša Bagola, smučarka Ilka Štuhec, pevka Nuška Drašček, zdravnica Ninna Kozorog in matematik Uroš Kuzman. Uredništvo se za nenamerno napako opravičuje.

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media