Ohranjanje kulturne dediščine

Druženje | dec. '20

Rokodelci 

Članice sekcije

V sekciji za ohranjanje kulturne dediščine Društva upokojencev Ljutomer negujemo, raziskujemo in ohranjamo tradicijo naših mam in babic na področjih ročnega dela, obrti in kulinarike.

V sekciji je 15 članic, ki se sestajajo vsak torek že 12 let. V izdelke vlagamo veliko časa, energije, potrpljenja in ljubezni. Vse to daje našim izdelkom še posebno vrednost. Ohranjamo različne zvrsti ročnega dela: pletenje, vezenje s križci, kvačkanje, rišelje, izdelovanje priložnostnih okraskov, rož iz krep papirja, barvnih nogavic, nakita, copat, rokavic, nogavic, nakupovalnih vrečk ipd. Do zdaj smo organizirale 32 samostojnih razstav. Predstavile smo se v številnih krajih: v Mariboru, Murski Soboti, Radencih, Velenju, Mali Nedelji, Cvenu, v DU Ljutomer, v Galeriji Anteja Trstenjaka v Ljutomeru, v Ljubljani na Dnevih medgeneracijskega sožitja 2019 in še kje. Po šolah smo predstavljale zdravilna zelišča, organizirale pa smo tudi delavnice peke prleške gibanice, izdelovanja nakita in rožic. Tudi v oddaji Dobro jutro smo sodelovale dvakrat. Pripravile smo tudi razstavo o novoletnem praznovanju, in sicer o starih običajih, in razstavo z naslovom Ko se ptički ženijo.

Od grbov do kuharske knjige

Izvezene vaške grbe so razstavljali tudi v Ljubljani.

Izvedle smo tudi nekaj večjih projektov. Tako smo izdelale, izvezle in okvirile 32 vaških grbov in jih podarile Splošni knjižnici Ljutomer. Izdelale smo 15 tipank za slepe in slabovidne. Podarile smo jih Zvezi društev slepih in slabovidnih Slovenije, zavodom ter okoliškim knjižnicam. Zgodbo smo napisale, izdelale ročne ilustracije in jo prevedle v brajico. Dve tipanki smo izdelale celo v ruščini. Danica Makoter je bila tudi vodja delavnice na Rokodelskih delavnicah Delfin v Izoli, na katerih so udeleženke izdelale tipanko, ki so jo podelile Zvezi slepih in slabovidnih v Kopru. Članice sekcije smo zbrale prleške recepte, skuhale jedi, jih fotografirale, opisale in izdale v kuharski knjigi Mešam, kuham in uživam. Izšla je v sodelovanju s Splošno knjižnico Ljutomer v nakladi 350 izvodov. Trenutno pripravljamo projekt z naslovom Stare obrti, v katerem opisujemo stare in že izumrle obrti v naši okolici. Zbrale smo deset starih obrti in z izvajalci opravile intervjuje o krojaštvu, zdenčarstvu, čevljarstvu, slikopleskarstvu, mizarstvu, slaščičarstvu in medičarstvu, vrvarstvu, kovaštvu, kolarstvu in mlinarstvu. Gradivo bo objavljeno v okviru Zgodovinskih listov.     

Z razstave ročnih del DU Ljutomer

          

V času, ko je vse okrnjeno, ustvarjamo ročna dela doma, vsaka zase in tako ohranjamo kulturno dediščino znotraj svojih družin in domov. 

Danica Makoter, foto: arhiv društva


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media