Bučni šarkelj

Dobro počutje | dec. '20

FALA PRIPOROČA

Potrebujemo:

100 g pireja iz buče hokaido

2 čajni žlički soli

770 g bele moke

85 g mleka

1 kocko svežega ali 2 vrečki suhega kvasa Fala

70 g sladkorja

3 jajca

180 g kisle smetane

60 g masla

150 g rozin

50 g kandirane limone

jajce za premaz

Bučo pečemo v pečici toliko časa, da se zmehča in izhlapi odvečna voda. Pečeno bučo zmečkamo in ohladimo.

V posodo odmerimo sol, jo prekrijemo z moko in prilijemo mleko, v katerem smo raztopili kvas Fala, dodamo sladkor, jajca in kislo smetano ter bučni pire. Premešamo in med mešanjem postopno dodajamo zmehčano maslo. Najprej mešamo počasi, nato vsaj 10 minut pri najvišji hitrosti. Pred koncem vmešamo še rozine in kandirano sadje.

Gladko vmešano testo v posodi pokrijemo s folijo in pustimo vzhajati. Čez pol ure ga razvlečemo, tako kot je običaj pri peki kruha (testo primemo na eni strani posode in ga nežno povlečemo navzgor in preložimo čez testo, ki je ostalo v posodi. Tako ga razvlečemo z vseh štirih strani – vsakič posodo za četrtino obrnemo, če je treba, naredimo dva kroga – toliko časa, da začutimo, da postaja testo vse bolj uporno, tako smo okrepili glutenske vezi).

Postopek še dvakrat ponovimo na pol ure; medtem bo testo vedno bolj vzhajalo.

Po tretjem postopku »povleci in prepogni« pustimo testo zadnjič vzhajati.

Vzhajano testo stresemo na delovno površino in ga s pomočjo pekovske lopatke razdelimo na dva do tri dele, ga s pomočjo lopatke oblikujemo v debel valj, tega pa položimo v pomaščen model za šarkelj.

Šarkelj pustimo vzhajati. Vzhajani šarkelj prestavimo v vročo pečico. Pečemo ga približno 35 minut pri 200 stopinjah.


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media