Iz koška ročnih del december 

Prosti čas | dec. '20

Srčki vsepovsod

Vezenje srčkov, ki jih obesimo na smrekove vejice, nas sprošča in prežene slabe misli.

Srčke vezemo s križnim vbodom na prte in prtičke tako, kot prikazujeta sliki, ali pa jih sestavimo v poljuben vzorec. Vezemo s tremi nitkami deljive prejice v označenih barvah čez dve ali tri niti na tkanini.

Preden se lotimo vezenja, preštejemo križce na predlogi, nato preštejemo niti na tkanini. Tako vidimo, kako velik bo vzorec in kam ga lahko namestimo.

rdeča

zelena

 Nekaj volne imamo vedno na zalogi, da lahko skvačkamo topla pokrivala in šale. Zase ali kot darilo ljubim osebam.

Zvončasti klobuček

Elegantnega ali bolj sproščenega videza, ta brezčasni klobuček pristaja vsakemu ženskemu obrazu.

Velikosti: obseg glave 54/56 in 56/58.

Potrebujemo: 100 oz. 100 g volne; kvačko št. 6.

Vzorec: kvačkamo verižne, polgoste in šibične petlje.

Poskusni vzorček: 11 šibičnih petelj in 5 krogov je 10 x 10 cm.

Izdelava: klobuček kvačkamo od zgoraj navzdol. Vsak krog začnemo s 3 verižnimi petljami (= 1. šibična petlja). Končamo ga z 1 polgosto petljo v 3. verižno petljo na začetku kroga.

Skvačkamo 4 verižne petlje in jih s polgosto petljo sklenemo v krog. 1. krog: 11 oz. 11 šibičnih petelj. 2. krog: po 2 šibični petlji v vsako šibično petljo = 22 oz. 22 šibičnih petelj. 3. krog: *1 šibična petlja v šibično petljo, 2 šibični petlji v naslednjo šibično petljo*. Ponavljamo od * do *, da imamo 33 oz. 33 šibičnih petelj. 4. krog: *1 šibična petlja v vsako od 2 šibičnih petelj, 2 šibični petlji v naslednjo šibično petljo*. Ponavljamo od * do *, da imamo 44 oz. 44 šibičnih petelj. 5. krog: dodamo 1 oz. 4 šibične petlje, da imamo 45 oz. 48 šibičnih petelj. 6. krog: 3 šibične petlje v 1. šibično petljo, *preskočimo 2 šibični petlji, 3 šibične petlje v naslednjo šibično petljo*. Ponavljamo od * do *, da imamo 15 oz. 16 skupin treh šibičnih petelj. 7. do 9. krog: 3 verižne petlje, preskočimo prvo skupino treh šibičnih petelj, *3 šibične petlje med naslednji dve skupini treh šibičnih petelj*. Ponavljamo od * do *, končamo pa – po zadnji skupini treh šibičnih petelj – z 2 šibičnima petljama in 1 polgosto petljo v 3. verižno petljo na začetku kroga. 10. krog: 1 verižna petlja in 1 polgosta petlja v vsako šibično petljo. Imamo 45 oz. 48 polgostih petelj. Krog sklenemo z 1 polgosto petljo v 1. verižno petljo na začetku kroga. 11. krog: kvačko vbadamo v petlje 9. kroga, se pravi okrog 10. kroga. Kvačkamo takole: *1 šibična petlja v vsako od 2 šibičnih petelj, 2 šibični petlji v naslednjo šibično petljo*. Ponavljamo od * do *, da imamo 60 oz. 64 šibičnih petelj. 12. krog: *1 šibična petlja v vsako od 3 šibičnih petelj, 2 šibični petlji v naslednjo šibično petljo*. Ponavljamo od * do *, da imamo 75 oz. 80 šibičnih petelj. 13. krog: skvačkamo 75 oz. 80 šibičnih petelj. Delovno nitko strgamo in jo zadelamo.

Tridelni komplet

 Moden tridelni komplet, skvačkan v dveh barvah, sestavljajo ljubka kapica, okrogel šal, ki ga lahko kar dvakrat ovijemo okrog vratu, in nadvse praktične polovične rokavice.

Velikosti: baretka za obseg glave približno 54 cm; okrogel šal 20 cm širine in 100 cm premera; polovične rokavice dolžine 20 cm.

Potrebujemo: za šal po 100 g sive in rožnate volne; za baretko in polovične rokavice po 100 g sive in po 50 g rožnate volne; kvačko št. 6.

Vzorci. Šibične petlje v krogih: vsak krog začnemo z 2 verižnima petljama, končamo pa z 1 polgosto petljo v 1. šibično petljo. Polšibične petlje v krogih: vsak krog začnemo z 1 verižno petljo in končamo z 1 polšibično petljo v 1. polšibično petljo. Od 2. kroga kvačkamo vsako 2. polšibično petljo tako, da kvačko vbodemo od spredaj okrog spodaj ležeče petlje. Čipkasti vzorec v krogih: število petelj je deljivo s 6. Kvačkamo v povratnih krogih po vzorčni risbi. Začnemo s petljo pred vzorčno enoto (VE), ponavljamo VE in končamo s petljami po VE. Enkrat kvačkamo od 1. do 7. kroga, nato ponavljamo od 2. do 7. kroga. Delo obrnemo po vsakem končanem krogu. Tako se izognemo prestavitvi začetka novega kroga.

Poskusni vzorček: 17 petelj in 8 vrst čipkastega vzorca je 10 x 10 cm.

Kapica

Izdelava: s sivo volno skvačkamo 80 verižnih petelj in jih sklenemo v krog z 1 polgosto petljo. Za rob kvačkamo 5 krogov šibičnih petelj. Pri tem v vsakem krogu zamenjamo barvi. S sivo volno nadaljujemo čipkasti vzorec po vzorčni risbi. V 1. krogu dodamo 4 enakomerno porazdeljene petlje. Za oblikovanje kapice kvačkamo v 9. krogu samo 2 namesto 3 vozličev. V 12. krogu pa kvačkamo samo 1 namesto 3 vozličev. Po 12. krogu strgamo delovno nitko. Prevlečemo jo skozi preostale petlje, potegnemo skupaj in zašijemo na notranji strani. Po želji na kapico prišijemo dvobarvni pompon.

Okrogel šal

Izdelava: s sivo volno skvačkamo 168 verižnih petelj in jih sklenemo v krog z 1 polgosto petljo. Kvačkamo čipkasti vzorec po vzorčni risbi. Barvi zamenjamo po vsakem tretjem krogu. Po 15 krogih od začetka dela kvačkamo 16. krog kot četrtega oziroma sedmega. Delovno nitko strgamo in jo zadelamo na notranji strani.

Polovične rokavice

Izdelava: za spodnji rob skvačkamo z rožnato volno 36 verižnih petelj in jih z 1 polgosto petljo sklenemo v krog. Kvačkamo 5 krogov polšibičnih petelj, pri tem barvi zamenjamo v vsakem krogu. S sivo volno nadaljujemo čipkasti vzorec. Po 10 krogih kvačkamo za zgornji rob še 5 krogov polšibičnih petelj in barvi zamenjamo v vsakem krogu. Delovno nitko strgamo in zadelamo na notranji strani. Pri nošnji polovičnih rokavic vtaknemo palca v 3. ali 6. krogu med skupino treh vozličev.

 Vzorčna risba

VE

Delovni zanki:

= 1 verižna petlja

= 1 polgosta petlja

= 1 gosta petlja

= 1 šibična petlja

= 1 vozlič (= 2 skupaj odkvačkani šibični petlji)

= 1 šibična petlja, 2 verižni petlji in 1 šibična petlja v isto vbodno mesto

Jelka Logar Smrekar


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media