Domača zelena oaza

Prosti čas | dec. '20

V časih, ko moramo prevečkrat ostati med štirimi stenami, nam krajšajo čas sobne lončnice, ki so prav tako živa bitja. Številne znanstvene raziskave so pokazale, da so rastline poleg absorpcije ogljikovega dioksida in sproščanja kisika sposobne odstraniti onesnaževalce iz zraka. Zato bo naše bivanje prijetnejše, če si bomo ozelenili bivalni prostor.

Delo z rastlinami sprošča stres, blaži depresijo in zmanjšuje negativizem. Posvetite jim delček svojega časa, se jih dotikajte, namenite jim kakšno lepo besedo. Že od nekdaj je znano, da so rastline čudovite poslušalke. Skrb zanje bo zagotovo pripomogla k našemu boljšemu fizičnemu in čustvenem zdravju, zato vam priporočam, da si doma ustvarite svojo zeleno oazo.

Večina lončnic ima rada temperature brez velikih nihanj, zato jih ne izpostavljamo prepihu. Tiste, ki prihajajo iz toplih krajev, potrebujejo več svetlobe, a pazimo, da se njihovi listi ne dotikajo hladnega stekla, ki bi povzročilo poškodbe.

Vedno moden taščin jezik

Sansevieria trifasciata ali taščin jezik nekoč ni manjkal v nobeni hiši. Ime se ga je prijelo zaradi dolgih suličastih listov. Nekateri ga poimenujejo tudi kača. Najlepše je, če je več rastlin posajenih v enem loncu. Je ena izmed najbolj nezahtevnih rastlin za gojenje in zato primerna za začetnike. Uspeva tako v temnih kot tudi svetlih prostorih. Rada ima suh zrak, in ker je zelo skromna, redko potrebuje presajanje. Vzgojimo jo tako, da list narežemo na več manjših delov in ga koreninimo v steklenem kozarcu na okenski polici. Dobro ukoreninjenega posadimo v cvetlični lonček.

Rhipsalis ali špageti kaktus

Botanično ime Rhipsalis baccifera pripada špageti kaktusu. Njegova posebnost je, da ima sočna ozka stebla, ki se prevešajo. Primeren je za gojenje v visečih košarah, kjer je najbolj vidna njegova eleganca. Je zelo trpežen in nezahteven, njegov življenjski prostor so tropski kraji Srednje in Južne Amerike. Podobno kot pri drugih kaktejah se v njegovih steblih skriva rezerva za vodo, zato v zimskem času ne potrebuje veliko zalivanja.

Nepenthes ali mesojeda lepotica

 Zanimiva rastlina je iz rodu mesojedih rastlin. Kot nalašč za postavitev na okensko polico z dovolj sončne svetlobe, kjer jo bomo lahko opazovali. Zanimivo je, kako so pri različnih sortah obarvani vrčki ali skodelice, ki visijo na pecljih in so porisani v najrazličnejših kreacijah: od rumeno zelene, rdeče, pikčaste, črtaste in vijoličaste. Njihova posebnost je, da so sposobne privabiti žuželke in jih predelati. Lovljenje jim omogočajo posebej oblikovani listi (na fotografiji vrček), kjer ujeto žuželko v pasti usmrtijo, prebavijo in posrkajo hranilne snovi. V naravi uspevajo na mineralno revnih območjih, zato glede zemlje niso zahtevne.

Spatifil ali škrnicelj

Vsa stanovanja nimajo velikih oken, zato bo za temnejše prostore najprimernejši spatifil ali beli škrnicelj (lat. Spathiphyllum wallisii). Kremasto bel cvet je v lepem kontrastu z zeleno podlago listov. Cvet je zelo obstojen in se na rastlini obdrži več mesecev. Barvo spreminja iz zelene v kremasto belo. Čeprav lahko uspeva v zelo temnem prostoru, nanj blagodejno vpliva umetna svetloba v prostoru. Čeprav je ljubitelj vlage, ne mara premokrih tal. Manj svetlobe pomeni tudi manj zalivanja, ker se zemlja počasneje izsuši.

Besedilo in fotografije: Branka Urbanija Juvančič


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media