Pazimo na raven maščob v krvi

Dobro počutje | dec. '20

Vsako leto izgubimo mnogo preveč življenj zaradi bolezni srca in ožilja, opozarjajo zdravniki. Opozorila velja jemati resno, predvsem zato, ker lahko sami veliko prispevamo k odpravljanju vzrokov za obolenje. Na primer tako, da preverjamo svojo raven krvnih maščob, zlasti holesterola in trigliceridov, in pazimo, da ne presežejo meje, ki poveča tveganje za zdravje.

Maščobe imajo sicer pomembno vlogo v našem telesu: trigliceridi skladiščijo neporabljene kalorije in organizmu zagotavljajo energijo, holesterol pa telo potrebuje za tvorbo spolnih hormonov, vitamina D in hormonov nadledvične žleze. Prav tako brez holesterola ne moremo proizvajati žolča, ki je nujen za prebavo maščob v hrani in vsrkavanje vitaminov D, E, A in K iz hrane. Povišane ravni trigliceridov in holesterola (zlasti LDL, torej t. i. slabega holesterola) pa so znak kopičenja maščobnih snovi, ki prikrito in dolgoročno uničujejo naš žilni sistem, saj povzročajo zoženje in zamašitev žil (ateroskleroza) in nastanek strdkov v krvi. Zdravila upočasnijo napredovanje ateroskleroze in preprečujejo najhujše, na primer infarkt in možgansko kap. Predvsem pa blažijo posledice, saj vzrokov za težave ne odpravljajo. Zato moramo ukrepati sami, in to dovolj zgodaj. Poleg rednega jemanja predpisanih zdravil (če nam jih zdravnik že predpiše), preverjanja ravni holesterola in trigliceridov in merjenja krvnega tlaka je izrednega pomena zdrav življenjski slog: zdravo prehranjevanje, redno gibanje, kajti že dva tedna telesne dejavnosti lahko bistveno izboljšata stanje žilnih sten, ohranjanje primerne telesne teže ter izogibanje stresu, tobačnim izdelkom in pretiranemu pitju alkohola.

Prehrana, ki preprečuje krvne strdke in ohranja žile močne, prožne in brez oblog, je bogata s sadjem in zelenjavo, naravnimi vitamini, minerali in vlakninami ter beljakovinami in nenasičenimi maščobnimi kislinami. Pazite tudi, da boste uživali dovolj folne kisline ter vitaminov B12 in B6. Navedeno namreč pospešuje razgradnjo homocisteina v krvi – to je aminokislina, ki jo telo izdeluje s pomočjo ribosomov v jetrih in v prevelikih količinah povečuje nevarnost za srčno-žilna obolenja še bolj kot previsok holesterol. Raziskave namreč kažejo, da homocistein poškoduje notranje stene krvnih žil, povzroči nastajanje strdkov, aterosklerozo in demenco, saj vpliva na prehitro staranje organizma.

A. Ž.


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media