Na zdravstvena vprašanja odgovarja zdravnica internistka prim. Tatjana Erjavec

Dobro je vedeti | dec. '20

SRBENJE KOŽE

Bralki sta želeli nasvet za blaženje neznosnega srbenja kože. Pri eni se pojavlja predvsem po rokah in nogah, in to vedno v zimskem času. Poskusila je različna mazila, zdravnica ji je nazadnje predpisala zdravila proti alergiji, ki ji ne pomagajo. Pri drugi bralki se je srbenje pojavilo v zadnjem času. Srbi jo po vsem telesu, najbolj pa ponoči. Zaradi slabega spanca je utrujena, vrtoglava, izgubila je nekaj kilogramov, boli jo želodec. Že nekaj časa ima napotnico za pregled krvi, vendar še ni šla na odvzem krvi.

Srbenje je gotovo zelo nadležno in je pogosto simptom drugih bolezni, ne samo kožnih bolezni. Najpogosteje je povezano s suho kožo, ki je posledica normalnega staranja. V koži se zmanjšuje tvorba maščobnih celic, ki predstavljajo zaščito pred izgubo vlage. V zimskem času, ko je zaradi ogrevanja v stanovanjih zrak suh, je izgubljanje vlage še večje. Suha koža je občutljiva za različne zunanje dražljaje, ki pogosto povzročajo srbečico. Osnovna načina zdravljenja sta ohranjanje vlažnosti kože in čim manjša uporaba sredstev, ki kožo dražijo in sušijo. Osnovni ukrep je zato uživanje dovolj tekočine. Po priporočilih naj bi bila dnevna potreba po tekočini približno 30 mililitrov na kilogram telesne mase (pri 60 kg 1800 ml/dan). Pri teh priporočilih vedno dodam, da je pri hudem popuščanju srca včasih potrebna omejitev tekočin, zato je potreben posvet z zdravnikom. Suh zrak v stanovanju lahko preprečimo z zračenjem ali vlažilci. Kopanje ali prhanje z vročo vodo in tekočimi mili ni priporočljivo. Tudi grobo brisanje z brisačo draži kožo. Takoj po prhanju z mlačno vodo in uporabo nevtralnih mil kožo namažemo s tonikom ali mazili, ki vsebujejo na primer ureo in zadržujejo vodo. Priporočljive so tudi občasne oljne kopeli (vodi dodamo žličko olivnega ali mandljevega olja). Za zaščito kože lahko uporabimo hladilno mazilo. Vsi pripravki, ki vsebujejo alkohol, kožo dodatno sušijo. Če je koža spremenjena, lahko za kratek čas predpišemo mazila, ki vsebujejo kortikosteroide. Pri hudi srbečici včasih pomagajo zdravila, ki jih uporabljamo proti alergiji, lahko tudi antidepresivi.

Pri drugi bralki je srbenje lahko posledica neke druge bolezni. Pogosto se pojavi pri bolnikih s sladkorno boleznijo, pri boleznih jeter ali ledvic, pomanjkanju železa, nepravilnem delovanju ščitnice, nekaterih rakavih boleznih, celiakiji ipd. Že osnovne laboratorijske preiskave bodo usmerile nadaljnje preiskave. Te so nujne tudi v času epidemije, zato naj bralka ne čaka na »boljšo« dostopnost do zdravnika.

Tatjana Erjavec odgovarja tudi po telefonu. Pokličite jo v ponedeljek, 7. decembra, med 16. in 18. uro na tel. št.: 01 530 78 53.  


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media