Ohranja spomine

Zgodbe | dec. '20

Bojan Bohinec ima lepo zbirko lovskih trofej.

Bojan Bohnec iz Bratoncev pri Beltincih je dolgoletni lovec in kronist vseh dogodkov Lovske družine Bakovci - Lipovci, hrani pa tudi spomine na Edija Berdena, nekdanjega dirkača in častnega člana Motokluba Veterani Murska Sobota, ki je umrl junija letos.

Bojan Bohnec in pokojni petkratni državni prvak Jugoslavije v cestno-motornih dirkah sta bila zaradi ljubezni do kolesarjenja in motorjev velika prijatelja. Ko je po naključju našel nekaj slik, se je odločil, da bo uredil manjšo zbirko. Z zadovoljstvom nam je pokazal črno-belo fotografijo kolesarske dirke iz leta 1960, kjer je Edo Berden tekmoval v krožni vožnji v dolžini 44 kilometrov na dirkališču v Veržeju. Ohranjen je tudi »emblem« ustanovitve Kolesarskega kluba Beltinci iz leta 1950, kjer je Edo prav tako tekmoval s kolesi. Leta 1960 pa je začel dirkati z motorji v kategorijah 125 ccm, 250 ccm in 1000 ccm. Petkrat je postal državni prvak Jugoslavije, večkrat je osvojil drugo ali tretje mesto, s tekmovanj je prinesel okoli 170 pokalov. Za svoje športne dosežke je prejel številna priznanja, še posebej leta 1971, ko je bil izbran za najboljšega športnika Pomurja, dobil je naslov najboljšega športnika AMZS in postal dobitnik »zlate čelade«. Usodno pa je bilo državno prvenstvo aprila 1972 na Trsatu na Reki, ko je na dirkalno progo nenadoma pritekla 16-letna gledalka in prišlo je do nesreče. Edo se je tako močno poškodoval, da se je njegova kariera končala.

V zeleni bratovščini

Spomin na začetke kolesarskih dirk

Bojan Bohnec je tudi eden izmed aktivnejših članov Lovske družine Bakovci - Lipovci. Veselje do lova pa tudi precej lovske opreme je podedoval po očetu. Pomenljive so njegove besede: »Stvarstvo je dalo človeka, da bi spoštoval, da bi veroval, ljubil in bil tudi ljubljen, da bi živel mirno brez vojne, brez krogel in brez strupov.« Je tudi zavzet kronist vseh lovskih dogodkov, skrbi za organizacijo Hubertovih lovskih maš, za ureditev lovskega doma in lipov park, ki je posvečen umrlim članom zelene bratovščine v Muzgah pri Bakovcih. Skrbi tudi za urejanje in vzdrževanje lovskih prež in zimsko hranjenje prosto živečih živali. Že 20 let poje v pevskem zboru Prekmurski lovci in prejel je kar nekaj Gallusovih značk. Veliko zaslug ima tudi za to, da sta se pobratili lovski družini iz Bakovcev in Hrenovice pri Postojni. Tako lovci iz Notranjske večkrat pridejo na lov v Prekmurje in obratno. Bojan pove, da je med lovom na območju Nanosa uplenil gamsa, poleg tega pa doma hrani še druge lovske trofeje. V vitrini ima tudi lepo zbirko odličij Lovske zveze Slovenije in Zveze lovskih društev Prekmurja.

Besedilo in fotografiji: Jože Žerdin


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media