Inovacije za dušo

Zgodbe | dec. '20

Joško in žena Darinka Bider najdeta čas tudi za razvedrilo.

Mladenič pri 77 letih, ki se ne bo nikoli »do konca« upokojil, saj še vedno ustvarja, svetuje in tudi konkretno pomaga v družinskem podjetju, je Jože Bider, po domače Joško, z Dol - Suhe v občini Rečica ob Savinji.

V svojem podjetniškem delu življenja je ustvaril blizu 60 registriranih izboljšav in inovacij, od katerih so bile štiri patentno, druge pa modelno zaščitene. Zanje je dobil številna priznanja. Na svoj način je Joško še vedno v tesni navezi s podjetniško ustvarjalnostjo, in kot pravi sam, bolj za svojo dušo po malem ustvarja še naprej. Z neugnano radovednostjo išče tehnične izboljšave, zlasti na področju kmetijske in gozdarske mehanizacije, in uživa v razvijanju novosti. Še zlasti rad in hitro kaj »pogrunta« v pomoč vrtičkarjem, gospodinjam in za potrebe malih domačij.

Na videz preproste rešitve

Joško ob svoji najnovejši inovaciji za cepljenje trsk.

Tako se je v lanskem letu na sejmu kmetijske mehanizacije v Komendi nekdo zanimal za stroj, ki bi omogočal pripravo lesenih trsk za kurjenje (oziroma podžiganje v klasičnih pečeh na drva). Ker stroka še ni odkrila ničesar naprednejšega od sekirice, žage ali ročnega noža za pripravo trsk, se je inovatorju Joškotu aktivirala ustvarjalna žilica. Poskusil je nekaj zamisli, že kmalu po prvih poskusih pa je našel tudi na videz preprosto rešitev. Izdelal je model električno gnanega motorja in prenosa moči za cepljenje primernih trsk in za domače potrebe takoj preizkusil »treskar«. »Vedel sem, kaj naj bi bil izdelek, nasekane trske pač. Kakšen les se uporabi za kaj takega, dobro vem že od malega, ko smo pripravljali trske s pipcem ali sekir'co in iskali med odpadom primerne lesene iveri za vžig ognja,« nam je povedal ob obisku Jože Bider.

Ogledali smo si malo napravo, ki jo je po le enem mesecu razvil in izdelal kot nulti model. »Vem, da je duh mojega polstoletnega ustvarjanja, maloserijskega izdelovanja kmetijske mehanizacije za dom in obrt, prešla v roke nasledniku, sinu Bojanu, ki zna ceniti moje delo ter še bolj delo in zanesljivost svojih sodelavcev. Brez zaupanja med starejšimi z izkušnjami in mladimi v sodobnem času ni mogoče ustvarjati,« je še dejal Jože in pomenljivo poudaril vlogo žene Darinke, brez katere v 50 letih sobivanja ne bi našel toliko motivacije in podpore, kolikor je deli v krogu tople družine še danes.

Besedilo in fotografiji: Jože Miklavc


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media