Življenje z osebo, ki ima demenco, 1. del

Dobro počutje | jan. '21

Mama se spreminja 

Mama je bila pri 80 letih še zelo gibčna in hitra. Opravila je vsa dela okrog hiše. Urejala je vrtiček, sadila rože in jih negovala. Po poklicu je bila šivilja, in to je bil tudi njen konjiček. Njena hči je bila navajena, da je vse, kar je bilo treba zašiti, prinesla k mami. Že naslednji dan je bilo vse zašito in popravljeno.

Mama je postopno začela opuščati šivanje. Tudi hčeri ni več želela ustreči. Prva hčerina misel je bila, da je postala malo bolj ležerna ali celo lena. Tudi na vrtu se je opazilo, da ni več tistih pridnih rok, ki bi vsako travico sproti odstranile. Hči jo je spodbujala, naj poskrbi za vrtiček, a se mami to ni zdelo potrebno … To so bili začetki demence, ki jih hči takrat ni zmogla prepoznati. Čeprav sama že 30 let dela na oddelku za bolnike z demenco Psihiatrične klinike Ljubljana. Kot delovna terapevtka se vsak dan ukvarja z bolniki, ki imajo demenco, in prav tako z njihovimi svojci.

Pri mami so se pojavljale tudi spremembe v govoru. Bil je upočasnjen, včasih ni znala poiskati ustreznega izraza. Tudi higienski kriteriji so se spremenili. Po uporabi stranišča si je mama pozabila umiti roke. Če si je pomočila hlačke, jih ni zamenjala. Prhanja se je branila. Postopno je hči ponovno vzpostavila rutino pri vzdrževanju higiene. Spremenjeno funkcioniranje je kazalo na demenco, ki jo je hči takrat že prepoznala.

Po potrditvi diagnoze

Ker so se težave pri mami stopnjevale, je hči poiskala pomoč pri dr. Alešu Kogoju, specialistu psihiatrije. Prav on je bil tudi njen učitelj in svetovalec pri obravnavanju bolnikov z demenco. Postavljena je bil diagnoza demenca.

Življenjske aktivnosti so se pri mami še naprej spreminjale. Načrtovanje osnovnih dejavnosti, ki jih je prej opravljala vsak dan, ji zdaj ni šlo več od rok. Pri pripravi zajtrka je pozabila, da je treba za pečena jajca najprej segreti maščobo in šele nato dodati jajca. Ni zmogla več izbrati primerne posode. Tudi plastično posodo bi postavila na plin.

Izgubljala je dokumente in oblačila. Pozneje so jih našli na nenavadnih mestih: pod vzmetnico, med hrano, zavite v brisače … Mama je postala sumničava. Sumila je, da hči zapravlja njen denar in jo goljufa. Ta preizkušnja je bila za hčer najtežja. Ni bilo mehanizma, da bi mami dokazala, da se moti. Pokazala ji je hranilno knjižico in stanje na računu, vendar to ni bilo dovolj.

Demenca je spremenila tudi mamin blagi odnos do soljudi. Postala je žaljiva in brez ustrezne distance. Popolnoma tujega človeka je zasmehovala in ga spravljala v zadrego. Tudi njene vmesne pripombe so bile žaljive ali vsaj neprimerne. Hčerinega posredovanja in preusmerjanja pozornosti ni razumela.

Doma je mama postajala vse bolj apatična. Najraje je sedela pred televizijskim sprejemnikom. Ni se zmenila za okolico. Težko jo je bilo pripraviti do sodelovanja pri kateri koli dejavnosti. Apatično je sedela in se občasno nasmihala.

V tem času se je pogosto dogajalo, da se je mama zjutraj zbudila v mokri postelji. Uporaba plenic je bil naslednji korak, ki ga je hči morala speljati. Mama se je branila in ponovno kričala. Mokro posteljo je doživljala tako, kot da je mokra od potu. Hči je potrebovala nekaj tednov, da je mama začela uporabljati plenice.

Ko hči ni več zmogla sama skrbeti za mamo, je za pomoč prosila center za socialno delo. Dogovorila se je za pomoč na domu. Oskrbovalke so prihajale vsak dan in za tisti čas razbremenile hčer. Poskrbele so za higiensko urejenost, pogrele kosilo in mami delale družbo. Mama jih je doživljala kot svoje sorodnice. V domačem okolju je ostala še nekaj let. Ko ni bilo več mogoče zagotoviti varnega bivanja, se je hči dogovorila za domsko oskrbo.

Avtorica je diplomirana delovna terapevtka in magistrica socialnega dela. Navaja izkušnje iz svojega strokovnega dela in tudi osebna opažanja ob življenju z mamo, ki je imela demenco.   

Jana Pilpach


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media