Tudi v Paki ustvarjamo

Druženje | jan. '21

 ROKODELCI                         

Izdelava rož iz najlonk

Društvo upokojencev Paka pri Velenju je svojo samostojno pot začelo leta 2014. Že naslednje leto smo ustanovili sekcijo rokodelcev, v kateri je 11 članic. Paške rokodelke z veseljem ustvarjamo, se družimo in razstavljamo svoje izdelke. Vsak teden se ob četrtkih srečujemo na delavnicah. Motor sekcije je Vladka Tisnikar, ki je tudi predsednica društva. 

Pod vodstvom mentorice Mirice Sevšek, s katero smo delale dve leti, smo začele izdelovati rožice iz krep papirja in v tem času ustvarile veliko različnih čudovitih cvetlic. Ugotovile smo, da rokodelkam to opravilo ni tuje. V preteklosti so namreč v dolgih zimskih večerih izdelovale venčke iz rožic, ki so jih obesile okoli križa, ki je visel v kotu vsake vaške hiše.  

S servietno tehniko smo krasile steklene predmete, sveče, keramiko in izdelovale voščilnice. Preizkusile smo se še v polstenju mila. V adventnem času pa smo v naravi nabrale mah, smrekove veje, božji les in delale venčke. Naslednji dve leti smo pod vodstvom mentorice Avguštine Oštir izdelovale rožice iz najlonskih nogavic. Doma smo nogavice barvale z barvami za pirhe ali krep papirjem in izdelki so bili res barviti. Med nami je bil tudi Oto Gradišnik, ki je mojster obdelave lesa, saj izdeluje lesene knjige z verzi, govorniške pulte, prstane, stole, sklede in iz lignita izdeluje metuljčke.  

Koristno sodelovanje

V letošnjem letu je mentorstvo prevzela Marina Sušec. Izdelovale smo košarice iz papirja in jih obogatile s čokoladicami in verzi. Ustvarjale smo voščilnice in jesenske venčke. Na žalost nam je epidemija preprečila izvedbo delavnic izdelovanja božičnih venčkov in okraskov. Smo pa spletle copatke za naše novorojence in jih podelile mladim mamicam v našem okolju. Naši članici Avgustina Oštir in Marijana Avberšek sta sešili 200 zaščitnih mask, ki smo jih razdelili članom društva. 

Zeliščarska delavnica

Vsa leta sodelujemo z Društvom zeliščarjev Velenje, s katerim organiziramo zeliščarske delavnice, spoznavamo zdravilne rožice, napitke in izdelujemo mazila. Izdelke, ki jih izdelamo skupaj z zeliščarji, poklonimo našim članom in krajanom, ki bivajo v domovih starejših občanov.

Sodelujemo tudi z Okrajnim odborom Rdečega križa in Društvom prijateljev mladine Paka, v katerih članici Ljubomira Blažič in Ida Vodončnik prenašata rokodelsko znanje na mlade. Veseli smo, da se delavnic občasno udeležijo najmlajši krajani. Udeležujemo se tudi rokodelskih dogodkov, ki jih organizirata Zdus in Šaleška pokrajinska zveza društev upokojencev, tu dobimo novo znanje, ki ga prenašamo na članice. Izdelke pogosto razstavljamo na društvenih prireditvah in v Krajevni skupnosti Paka. Letos je žal odpadla razstava na Dnevih medgeneracijskega sožitja pokrajinske zveze, smo pa naše delavnice posneli in jih predstavili na Facebooku in spletni strani: www.posrcumlad.si.saleska-pzdu-velenje.

             

Vladimira Tisnikar, fotografiji: arhiv DU Paka


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media