Življenje v steklu

Prosti čas | jan. '21

Miniaturne vrtove, posajene z rastlinami, v steklenih posodah imenujemo tudi terarij. Klasični rastlinski terariji so popolnoma zaprti in je v njih zelo visoka zračna vlaga, lahko so delno odprti ali pa odprti v celoti. Katere vrste terarij imate, je odvisno od tega, katere rastline boste gojili v njem.

Da si naredite čudovit miniaturni vrt, je dovolj, da upoštevate nekaj preprostih navodil. Rastline boste lažje posadili v večjo in širšo stekleno posodo in tako imeli več možnosti za dodajanje okrasnih elementov. Popolnoma ustrezen terarij je lahko večji kozarec od vloženih kumaric.

Izberite rastline, ki naj bodo pritlikave rasti. Lahko tudi potaknjence sobnih rastlin, ki ste jih sami vzgojili. Največkrat nam uspe v stanovanju ukoreniniti list vijolice, bršljana, potosa … Za zaprt terarij izberite rastline, ki obožujejo vlažno okolje in ne potrebujejo veliko svetlobe, na primer različne praproti. Poiščite kombinacijo različnih rastlin, ki so raznobarvne in različnih velikosti listov. Steklene posode običajno nimajo drenažnih lukenj, zato je treba poskrbeti, da voda ne zastaja. To naredite tako, da na dno posode položite mah ali večje dekorativno kamenje. Izbrane rastline posadite v zemeljski substrat za lončnice. Pri sajenju si lahko pomagate z lesenimi palčkami ali pa daljšo žlico, ki bo zelo uporabna tudi pri polnjenju z zemeljskim substratom. Po končanem sajenju rastline nežno zalijte. Zasaditvi lahko dodate otroške figurice, zanimive kamne in morske školjke in nastal bo mini pravljični vrt.

Na fotografiji so v steklenih posodah uporabljene miniaturne bromelijevke. Spredaj je posajena Tillandsia spp. z vijoličastim cvetom in zadaj barvite vriseje. Obe spadata med rastline, ki v naravi rastejo kot epifiti, kar pomeni, da so sposobne živeti v sožitju z drugimi rastlinami. Obstaja na stotine vrst in sort takšnih rastlin, ki običajno živijo na vejah ali deblih dreves.

Kaktusi in sukulente namesto zlate ribice

Kaktusi in sukulente spadajo med rastline, ki jim ustrezajo suhi rastni pogoji. Ker je ta rod zelo številen, boste najrazličnejše vrste lahko kombinirali med seboj. Odprta steklena posoda, kjer je nekoč plavala zlata ribica, je kot nalašč za izdelavo tropskega vrtička. Ker so kaktusi in sukulente skromne rastline in lahko daljše obdobje preživijo brez vode, se lahko v zasaditvah poigravate z barvitim peskom in dodajate zanimive kamne. Za zasaditev uporabite že pripravljen zemeljski substrat za kaktuse.

Več svetlobe kot toplote

Velikokrat tak stekleni miniaturni vrtiček dobimo kot darilo. Da bo čim dlje krasil naš dom, moramo poznati tudi pasti, ki bi povzročile propad rastlin. Če takšen nasad postavimo na sonce, temperatura zelo hitro naraste do neusmiljenih 40 do 50 stopinj, kar povzroči zelo hiter propad rastlin. Postavimo ga na svetlo mesto stran od izvora grelnih teles (radiator, kamin). Premalo svetlobe bo povzročilo prehitro rast zelenih delov. Zasaditve nimajo drenažnih lukenj za odtok odvečne vode, zato sta priporočljiva zmerno zalivanje in dognojevanje. Še najbolj je uporabna pršilka, s katero dvakrat tedensko osvežimo rastline. Zaradi kroženja zraka je dobro občasno odpreti pokrovček, da rastline ne bi imele težave z glivičnimi boleznimi. Opazovanje in občasno preverjanje stanja rastlin ne bosta odveč. V steklenici na fotografiji se v kombinaciji z zelenim mahom dobro počutita fitonia in dracena.

Če se boste odločili za izdelavo katerega od sodobnih vrtičkov, le povabite k projektu vnuke. Majhna roka za takšna dela vedno prav pride, zagotovo se boste ob tem zabavali.

Besedilo in fotografiji: Branka Urbanija Juvančič


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media