NOVOLETNI POSLANICI USTANOVITELJEV ZAVODA VZAJEMNOST

jan. '21

Drage upokojenke in dragi upokojenci, 

Marijan Papež

leto 2020 je bilo zelo nenavadno, čudno, težko, grozno in upajmo, da tudi neponovljivo, saj smo bili deležni strahu, negotovosti, omejitvenih ukrepov, preventivnih ukrepov zaradi koronavirusa, ki je bil razlog za razglasitev pandemije, epidemije, in znašli smo se v koronakrizi. 

Po nekaj letih, ko smo bili v času gospodarske rasti, smo padli v krizo, ki je nihče ni pričakoval, in največja skrb, ki so ji bile namenjene glavne aktivnosti v državi, je bila ohranitev zdravja ljudi. Za preprečitev izgube na desettisoče delovnih mest je vlada poskrbela za interventne zakone, ki jih je sprejel državni zbor, za omilitev posledic krize in v ta namen zagotovila več milijard evrov.  

Za upokojence, predvsem tiste z nižjimi pokojninami, je bilo leto 2020 ugodno, najbrž najugodnejše do zdaj, saj so bili deležni redne uskladitve pokojnin (3,2 odstotka) in decembra še izredne (2 odstotka). Poleg tega pa še enkratnega solidarnostnega dodatka v višini 300 evrov (cenzus 500 evrov) ali 230 (cenzus 600 evrov) ali 130 evrov (cenzus 700 evrov). Podobno izplačilo bo izvedeno še najkasneje do 15. januarja, kot solidarnostni dodatek upokojencem. Izplačan bo v enakih višinah, s tem, da se bodo  vsi trije cenzusi povečali za 2 odstotka (510, 612, 714 evrov), kolikor je znašala decembrska izredna uskladitev. Ugodnost za tiste, ki se jim je aprila ta dodatek izplačal v sorazmernem delu pa je, da se bodo pri januarskem dodatku vsi zneski izplačali brez preračuna na sorazmerni del. Junija pa je bil izplačan tudi letni dodatek.

Vsi upamo, da se bo stanje v letu 2021 počasi vrnilo v ustaljene tirnice in se bomo lahko spet družili, imeli socialne stike, ki smo jih vsi v teh težkih časih najbolj pogrešali, in da bo večina delavcev ohranila zaposlitev ter bomo deležni gospodarske rasti, ki je zelo pomembna za stabilnost pokojninske blagajne.

Vam in vsem vašim želim vse dobro v letu 2021, ki naj bo polno zdravja, sreče, da boste negativni pri virusu in pozitivni pri drugih stvareh.

Marijan Papež, generalni direktor ZPIZ

Spoštovane bralke in bralci Vzajemnosti,

Janez Sušnik

čudni časi so nas doleteli. Epidemija je globoko posegla v vse pore družbe, zaradi nje so tudi aktivnosti v naših društvih nekoliko zamrle, zato smo članom svetovali, naj nikar ne pozabijo nase, saj sta umska in fizična pripravljenost pomembni pri preprečevanju bolezni.  

Nenehno ukvarjanje s težavami, programi, razpisi in seveda še z epidemijo covida-19 negativno vpliva na ljudi. V začetku decembra nas je zapustil Boris Janez Bregant, dragoceni in nepogrešljivi član STIMRAZ, predsednik DU Jesenice, človek, ki je znal za vsak problem in težavo poiskati rešitev. Bila sva več kot sodelavca. Bila sva prijatelja! Kratek čas je Boris posvetil tudi slovenski politiki, bil je državni svetnik, ko sem predsedoval Državnemu svetu. Spoštovali so ga tudi njegovi politični »nasprotniki«.  

Vso pohvalo izrekam prostovoljcem programa Starejši za starejše, ker so obdržali stike s svojimi »varovanci« in jim na različne načine pomagali urejati vse tisto, česar sami niso zmogli. Za vztrajno in humanitarno držo se zahvaljujem tudi vodstvu programa, podpredsednici Veri Pečnik in operativni vodji Rožci Šonc. Želim si, da bi v vseh programih, med katerimi bi rad še posebej omenil vse številčnejšo Komisijo za tehnično kulturo, zlasti rokodelce pod vodstvom Branka Suhadolnika, svoje delo izvajali nemoteno tudi v teh zaostrenih razmerah, ki jih narekuje epidemija. V Zdusu imamo tudi zelo prizadevno strokovno službo, brez katere bi težko usklajevali in obravnavali toliko tekočih in pomembnih zadev za upokojence. Tudi njim izrekam vso pohvalo in zahvala.

Če sem že začel črnogledo, pa naj svoje razmišljanje zaključim bolj smelo s pogledom na čas, ko bo ta epidemija enkrat za vselej minila. Želim vam, da čim več časa preživite s tistimi, ki vam nekaj pomenijo v življenju, in se ne obremenjujete s slabimi mislimi. Življenje je prekratko, da bi bili nesrečni ali da bi si zaradi osebne preobremenjenosti nakopali bolezen. Pozitiven pogled na svet bo prinesel tudi boljše počutje. Vse bo še dobro.

Želim vam prijazno, zdravo in zadovoljno leto 2021.

Janez Sušnik, predsednik ZDUS


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media