Dobrodelnost se deduje

Zgodbe | jan. '21

Marjana Jekovec (levo) je z Marijo Tiringer in možem Silvom pred tremi leti v DSO Preddvor obiskala Emico Šiler ob njenem 100. rojstnem dnevu. Gospa je tudi v 103. letu še čila in zdrava.

Marjana Jekovec je znana po tem, da vsak predlog, ki je v dobro sredini, v kateri je delala ali s katero sodeluje, sprejme in ga oplemeniti. Zato je 3. decembra 2020 prejela priznanje Mestne občine Kranj za prispevek h kakovosti življenja v Krajevni skupnosti Bitnje. Od leta 2014 je tudi častna članica KUD Bitnje.

V krajevni skupnosti so zapisali, da se je zavzemala za gradnjo novega vrtca v Zgornjih Bitnjah, ki naj bi stekla letos. Pripravljala je različne prostovoljne delavnice za otroke in nastope otrok na krajevnih prireditvah. Dolga leta je vodila otroško folklorno skupino, ki je bila povsod srčno sprejeta, sodelovala je pri različnih dogodkih od Prihoda pomladi, Miklavževanja do obiska dedka Mraza ...

Do upokojitve leta 2015 je polnih štirideset let delala v vrtcu Biba v Bitnjah. Najprej je bila vzgojiteljica, po končani visoki šoli ob delu pa tudi vodja vrtca. V službo je rada prihajala in imela pristne odnose s starši otrok. Odkar je upokojena, kot predsednica KO RK Bitnje veliko svojega prostega časa nameni delu za Rdeči križ Kranj. Ob novem letu obišče najstarejše krajane. Spomladi je ob izbruhu epidemije takoj priskočila na pomoč pri razdeljevanju mask najbolj ogroženim krajanom.

Marjana Jekovec ugotavlja, da bo minilo že deset let, odkar je obudila delo krajevne organizacije Rdečega križa. Že junija 2011 ji je uspelo v Ljubljano odpeljati prvič na odvzem krvi 32 Bitenjčanov, v Stražišče pa ji je že po treh mesecih – z obiskom ljudi na domovih in s pomočjo Štefke Dolenc – uspelo zvabiti na krvodajalsko akcijo spet najmanj toliko krajanov.

Čas za druge

Pravi, da se dobrodelnost prenaša naprej tudi prek otrok in vnukov, saj hčerka dela kot delovni terapevt z osebami s posebnimi potrebami in različnimi vrstami invalidnosti, vnukinja pa ji enkrat tedensko pomaga pri razdeljevanju hrane, ki jo pridobijo v sodelovanju s centrom za socialno delo v projektu Viški hrane. Posameznikov in družin, ki se tega razveselijo, je vedno več. Socialne stiske so tudi na tem območju vedno bolj opazne, le prepoznati jih je treba. Zato se povezujejo s patronažno medicinsko sestro Marijo Eržen. 

Skromnost in poštenost sta vrlini, ki jo spremljata od otroških let. Marjana Jekovec se je pred 65 leti rodila v vasi Orehovlje pri Kranju očetu Antonu in mami Tilki kot deveti od desetih otrok. »Moji spomini na starše so lepi, predvsem pa mi je ostalo v spominu, da je že moja mati pomagala vsakemu, ki je prosil za pomoč. Morda je prav zato to tudi moje vodilo,« je dodala.

Pred 45 leti se je poročila s Silvom iz Zgornjih Bitenj in priimek Sajovic zamenjala za Jekovec. Z možem sta ponosna na hčerki Jano in Ireno, vnukinji Mašo in Tino ter vnuka Tima in Žigo. »Vnuki so tisti, ki nam vedno znova dajejo energijo. To, da se razumemo, osmišlja naše življenje,« potegne črto pod glavnim družinskim sporočilom. Z možem sta ljubitelja narave, v poseben užitek pa jima je nabiranje borovnic v bitenjskih gozdovih proti Sv. Joštu, ko pa se tu izteče sezona, se odpravita na Pokljuko. Rada tudi gobarita. V zimskem času pa ju bogatijo dobre knjige. In še eno veselje ima: »Glede na to, da je bil pokojni brat Jože slaščičar, menim, da me je okužil s svojimi recepti. Skoraj ni soseda, svojca in prijatelja, ki mu ne bi ob kakšni priložnosti pomagala s peko. V moji kuhinji vedno lepo diši.«

Stanislav Jesenovec


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media