Babica in dedek sta moja prijatelja na Facebooku!

jan. '21

Veliko se govori o aktivnem staranju, ki pa bi moralo vključevati tudi uporabo informacijsko-komunikacijske tehnologije (IKT). Kako se pa starejši spopadajo z njo in zakaj so večinoma raje pred televizijskim zaslonom kot pred računalnikom?

Raziskav, koliko starejših pri nas uporablja internet in pametne telefone, je malo, vendar smo po besedah Milana Osterca, člana Strokovnega sveta za izobraževanje in informatiko pri Zvezi društev upokojencev Slovenije, na področju IKT na repu evropskih držav, vsaj kar zadeva starejše. Povedal je, da okoli 30 odstotkov njihovih članov nima internetne povezave. Še vedno imajo v največji meri raje osebne stike, ki pa so zdaj v času epidemije koronavirusa onemogočeni. Tudi po analizi rezultatov DESI 201582, ki je države glede na uspešnost razvrstila v tri skupine, je Slovenija po razvitosti digitalnega gospodarstva in družbe uvrščena v najnižjo skupino (19. mesto med 28 članicami EU). Študija zaključuje, da ima Slovenija nizek odstotek rednih uporabnikov interneta (68 odstotkov, kar je pod povprečjem EU, ki znaša 75 odstotkov, s čimer se uvršča na 20. mesto v EU). Šestinpetdeset odstotkov državljanov ima osnovno digitalno znanje, kar je še vedno pod evropskim povprečjem.

Prikazan je samo večji odlomek članka. Ogled celotnih člankov je na voljo naročnikom, ki se za ogled članka v celoti lahko prijavijo tu.

Za prijavo potrebujete naročniško številko in PIN. Če ste naročnik, lahko za pridobitev številke PIN pošljete svoje podatke (ime, naslov, naročniška številka) na e-naslov evzajemnost@vzajemnost.si.

Če niste naročnik, se lahko naročite tu.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media