Okraski povezali generacije

Prosti čas | jan. '21

Okraski na zunanjih smrekah so iz slame.

Slovenija in Slovenci smo imeli v preteklem decembru privilegij sodelovati pri božični krasitvi Trga sv. Petra v Vatikanu. Okraske iz slame in lesnih oblancev, ki so krasili veliko smreko iz kočevskih gozdov in še 11 manjših, so nekaj tednov izdelovali cicibani, mamice, očetje, babice in dedki od Prekmurja do Ankarana, od Dolenjske do Gorenjske.

Bila sem koordinatorica nacionalnega projekta Božična dekoracija Vatikana 2020, zadolžena za pripravo okraskov. Etnolog prof. dr. Janez Bogataj je predlagal uporabo naravnih materialov in tako sem se odločila za okraske iz slame in oblancev. Motive sem oblikovala sama, razen motiva angela iz slame. Od oktobra naprej sem na delavnicah predstavljala postopke izdelovanja okraskov mentoricam iz Zveze kmetic Slovenije, skavtom Mamutovega stega, vzgojiteljicam, učiteljicam, mentoricam v društvu prostovoljcev Vincencijeve zveze dobrote, Srednji kmetijski šoli Grm NM in drugim prostovoljcem. Delavnico s prostovoljci iz Radovljice pa smo v sodelovanju s čebelarskim centrom Lesce izvedli kar po Zoomu, kar je bilo posebno doživetje. Vsem sem posredovala pakete z materialom, pripravila še priročnik z natančnimi opisi postopkov izdelave in videoposnetka, ki sem ju delila na svojem kanalu YouTube. Do 15. novembra so vsi izdelovalci dostavili pakete z okraski na moj dom, ki se je spremenil v Božičkovo skladišče in delavnico.

Če hočemo izdelovati, se prilagodimo kakršnimkoli razmeram.

Zaradi prepovedi druženja smo morali tudi adventne vence izdelovati na daljavo. Ponovno sem skupaj z domačimi pripravila 23 paketov z materialom, dva venca sva naredila s Sašo Avsenikom, druge pa smo izdelovali na delavnici prek Zooma. Moje poslanstvo je, da predajam znanje drugim, zato sem vključila več posameznikov, pomembno je namreč sporočilo: skupaj zmoremo.

Zbrane okraske sta hči Ana in nečakinja Maja razdelili po smrekah, ki sva jih okrasila s kolegom Petrom Ribičem. Moram povedati, da je bil to nepozaben občutek. Vsak okrasek ti je povedal, da se je nekdo zelo trudil in ga naredil z ljubeznijo ter dobro voljo. Vsi so jih občudovali, prepoznali so ročno delo. Ko pa sva jim še razložila medgeneracijsko rdečo nit, je drevo kar zažarelo od pozitivne energije.

Izdelovanje okraskov je povezalo cele družine.

Ko se uzrem nazaj, razmišljam, da je bila to res lepa božična zgodba, polna pozitivne energije in sožitja okoli 400 ljudi. Marsikateri so mi povedali (ali napisali), kako lepo je bilo izdelovati okraske, nekateri so se spominjali, kako so se včasih pripravljali na božič, drugim je izdelovanje popestrilo dni v karanteni. Predvsem pa smo začutili povezanost, ustvarili nekaj lepega in ponosno predstavili Slovenijo.

Besedilo in fotografije: dr. Sabina Šegula, Akademija cvetja


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media