Vnetje ušes ni tako redko

Prosti čas | jan. '21

Lastniki povedo, da se njihovi psi ali mački večkrat praskajo po ušesih, drgnejo z glavo ob tla, stresajo z glavo, zaznajo spremenjen, včasih neprijeten vonj iz sluhovoda, lahko tudi temnejši izcedek. Nekateri pokažejo bolečino ob dotiku uhlja z zunanje strani, vedenje in tek pa načeloma nista spremenjena. 

Vse to so lahko znaki vnetja ušes, ki je lahko omejeno samo na zunanji sluhovod, ali pa gre za vnetje srednjega in notranjega ušesa, pri čemer je poškodovan tudi bobnič.

Prekomerno izločanje ušesnega masla, prekomerno zaraščanje dlak v sluhovodu, neustrezna higiena zunanjega dela sluhovoda, prekomerna vlaga ali zamašitev sluhovoda zaradi tujka ali novotvorbe povečujejo možnost za vnetje. Vzroki so lahko tudi različne vrste preobčutljivosti na hrano, ušesni zajedavci, avtoimunske bolezni oziroma pasemske predispozicije.

Vzrokov je več

Vsako vnetje sluhovoda zahteva obisk pri veterinarju, ki bo ugotovil glavni vzrok. Redkokdaj so vzrok samo bakterije, največkrat so pridružene še glivice, ki so sicer v zdravih sluhovodih, se pa zaradi katerega koli vzroka prekomerno namnožijo. Za postavitev diagnoze se veterinar po natančnem pogovoru z lastnikom o prehrani, negi in načinu življenja živali odloči za diagnostične postopke. Treba je opraviti natančen pregled uhlja in sluhovoda, otipati in določiti morebitno bolečino, pregledati morebitne spremembe barve, vonja, zadebelitve sluznice v sluhovodu, preveriti prisotnost morebitnega tujka. Za natančno določitev povzročitelja vnetja pa je treba opraviti mikroskopsko preiskavo brisov zunanjega sluhovoda in bakteriološko in mikološko preiskavo. Za zdravljenje vnetja zunanjega sluhovoda so na voljo lokalna zdravila, ki jih veterinar izbere glede na vrsto povzročitelja, ki povzroča vnetje. Predhodno je treba sluhovod dobro očistiti, sicer zdravila ne dosežejo želenega uspeha. Pred koncem terapije opravimo kontrolni pregled, saj določene vrste glivic zahtevajo bistveno daljši čas zdravljenja.

Za preventivo ušesnih vnetij je treba po vsakem kopanju ušesa dobro osušiti in obrisati, še posebej pri psih, ki se radi kopajo in potapljajo, saj so sluhovodi stalno izpostavljeni vodi in vlagi. Pri psih z dolgimi visečimi uhlji in pri tistih, ki so že imeli vnetja ušes, je priporočljivo ušesa enkrat tedensko čistiti, čim bolj na kratko pristriči dlako na notranji strani uhlja in občasno dvigniti uhlje, da lahko sluhovode dobro prezračimo. Če je okoli vstopa v sluhovod zelo veliko dlak, je dobro te dlake pristriči ali izpuliti.

Iris Selan, dr. vet. med


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media