Pisma bralcev

jan. '21

Pozdrav od zelo daleč

Revijo Vzajemnost že nekaj let prejemam v Avstralijo in ob pričakovanem datumu pošiljke nestrpno pogledujem v nabiralnik. Preberem prav vsako vrstico, zanimanje pa je še bolj poglobljeno, ko je opisano kaj meni še vedno dobro znanega. Članek o moji sestri Vidi Bogataj me je raznežil s spomini na najino mladost. Vesela sem bila, kako ste jo predstavili. S ponosom sem na članek opozorila svoje prijateljice Slovenke, ki si tudi rade izposodijo Vzajemnost.

Daleč stran od Slovenije sem že zelo dolgo, skoraj 60 let. Marsikaj mi je v spominu že obledelo, ampak še vedno je ostala lepa slika moje domovine. Živim v Perthu, glavnem mestu najlepše avstralske dežele Zahodne Avstralije, skupaj s sinom in njegovo družino. Za pot v domovino nimam več »korajže« (vsak čas bom stara 90), upam pa, da bodo mladi obiskali Slovenijo. Jaz pa jo doživljam po Skypu s sestro.

Moram pa priznati, da me zadnje čase dostikrat razočarajo vesti o težavah starejših in nerazumevanju odgovornih, da bi jih reševali. Veste, besede »starizem« v Avstraliji ne poznamo. Tu je odnos do starejših neverjetno spoštljiv, skrbijo za ugodne možnosti preživljanja starosti v vseh pogledih, finančnem, zdravstvenem, s pomočjo pri vsakdanjih opravilih … Tudi sicer je naše življenje tukaj prijetno, na vsakem koraku je čutiti sproščenost, prijazen pozdrav. Zaradi tega dostikrat razmišljam in zaključim: prav je, da svoje starostno obdobje preživljam tukaj, kjer je starejšim lepo. Starost ni zmožna sprejemati problemov in jih tudi ne zasluži.

Vsem vašim sodelavcem želim uspešno nadaljevanje pri naši Vzajemnosti. Naj bo dobro in lepo leto 2021!

Sonja Kunej, Perth, Avstralija

Miklavžev čudež in leto 2020

Pri 68 letih se mi je na Miklavžev večer zgodilo nekaj zanimivega, iskreno povedano, čudežnega. Rada imam opere in še raje balet. V SNG Opera in balet Ljubljana si vsako leto ogledam kar nekaj predstav. Kupim si vstopnico za stojišče, ki stane pet evrov. Stojišče je na najvišjem prostoru v dvorani, nad balkoni. Za zadnjo vrsto sedežev je neke vrste visoka gred – nanjo se lahko nasloniš s komolci, da razbremeniš hrbtenico. V spodnjem delu pa je prečni drog, podobno kot pri »šanku« v gostilni, da nanj nasloniš po eno nogo. Z izmenjavanjem nog na drogu si razbremenjuješ hrbtne mišice in tako lahko z lahkoto stoje gledaš predstavo. Pogled na oder je super; vidiš celotno dogajanje in vse vstope v predstavo. Pogosto pa vidiš v dvorani veliko praznih sedežev. Pa ne gre za to, da ljudje ne bi šli na predstavo, o ja, bi, samo cena je marsikomu nedosegljiva (tri vstopnice na galeriji, kjer ni najboljši razgled, stanejo kar 97 evrov). Poleg tega pa ni mogoče kupiti neprodanih vstopnicih s popustom, čeprav bi bile dvorane polne.

Ljudski pregovor, vsaka stvar je za nekaj dobra, se je lani potrdil, in to ne samo enkrat. Jeseni v Operi niso več prodajali vstopnic za stojišča. V časopisu Večer sem zasledila obvestilo SNG Maribor, da je na kanalu YouTube mogoč ogled  baletne predstave Kekec. Te objave, imenovane Gledališče na domu, zdaj vidim vsak dan in ne razumem, kako mi jih ni bilo usojeno videti že prej.

No, pa sem prišla do Miklavževega čudeža – v petek, 4. decembra, sem malo pred peto uro odprla kanal YouTube, vtipkala SNG Maribor in kmalu se je pokazal oder. Okence sem povečala, tako da je bila slika čez ves zaslon prenosnega računalnika. Vzdihovala sem zaradi prijetne glasbe, odlične koreografije in prisrčne scene. Predvsem pa zato, ker sploh nisem mogla verjeti, da je vse to mogoče in da lahko od doma gledam, kar sem res že zelo pogrešala.

Čudno leto 2020 je otrokom »prineslo« šolo domov. Računalnike znajo uporabljati bolj kot mi starejši. Tudi v tem najdimo nekaj dobrega – naj vam otroci, vnuki pomagajo, posodijo računalnik, odprejo kanal YouTube kanal in že si lahko »prinesete« gledališče domov.

Leto 2020 si bomo zapomnili tudi po tem, da smo morali zaživeti v družinskih mehurčkih. Ni pa ovir, da v svoj mehurček ne spustite čudeža, ki vam ga lahko pričara ogled predstave.

Majda Dora Božič, Brezovica


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media