Cehovska tradicija v Turnišču še živi

Zgodbe | jan. '21

Od leve proti desni stojita Ciril Režonja, član, in Štefan Toplak, cehmešter kovaškega ceha.

Občina Turnišče leži na Dolinskem v Prekmurju, sestavljajo jo naselja Gomilica, Nedelica, Renkovci in Turnišče. Občani so ponosni na preteklost in ohranjajo cehovsko tradicijo, dolgo že 260 let.

Zgodovinski viri o kraju segajo v 13. stoletje, ko je spadal pod oblast grofovske družine Banffy. Leta 1524 je Turnišče postalo trg, leta 1548 pa so varašanci (prekmurski meščani) dobili kar nekaj pravic: bili so oproščeni tlake, dobili so pravico do tedenskih nedeljskih sejmov, imeli so nižje sodstvo in volili sodnika. Vse do danes se je na primer ohranilo Ferencovo senje. Močno se je začela razvijati obrt, zlasti krojaška, kovaška in čevljarska, simboli so upodobljeni tudi v občinskem grbu. Čevljarski mojstri so se leta 1760 organizirali v čevljarski ceh, deset let kasneje pa so ceh organizirali še krojaški mojstri. Poleg teh so v trgu delovali še cehi mesarjev, tkalcev in krojačev madžarskih ljudskih oblačil. Vodja ceha je bil cehmešter, pri katerem so se člani dobivali vsaj enkrat letno. Pravila ceha so bila napisana v latinskem jeziku, potrdila jih je cesarica Marija Terezija. V prostorih Občine Turnišče hranijo različne cehovske knjige, med njimi tudi listino cehovskih pravic krojaškega ceha, oba cehovska pravilnika s prevodi iz latinskega jezika in pečate. Uredili so tudi vitrino, v kateri so na ogled svečniki kovaškega, krojaškega in čevljarskega ceha, v kraju je tudi lepo urejen čevljarski muzej.

Jože Pal, cehmešter krojaškega ceha

Cehovski duh še danes živi v Turnišču in se razvija, mladi nadaljujejo cehovsko tradicijo. Člani cehov z ročnimi svetilkami svetijo pri svetih mašah in na pogrebih umrlih članov, cehovske bandere pa krasijo cerkev Marije Vnebovzete. Sicer pa v Turnišču najdemo še nekatere naravne znamenitosti, kot so rastišče močvirskega tulipana oziroma logarice, rastišče sibirske perunike in rastišče kobulaste vodoljube. V kraju je tudi lepo urejen čevljarski muzej, obnovljena je Kovačeva domačija, v Ancovi galeriji pa je na ogled stalna razstava Varašanci v Nedelici.

Jože Žerdin, fotografije: Občina Turnišče Fotografiji: Občina Turnišče


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media