Na vprašanja s področja pacientovih pravic odgovarja mag. Boštjan J. Turk

Dobro je vedeti | mar. '21

ALI BO CEPLJENJE OBVEZNO?

Bralca zanima, ali je mogoče, da se uzakoni tudi obvezno cepljenje, če v Sloveniji nikakor ne bomo dosegli precepljenosti prebivalstva. Ali je pravno dopustno, da bodo nekatere države zahtevale potrdilo o cepljenju za vstop v njihovo državo?

Ta hip v slovenski zakonodaji ne obstaja pravna podlaga za obvezno cepljenje, Zakon o nalezljivih boleznih na primer obveznega cepljenja ne predvideva niti ga ne predvideva noben drug zakon.

Pri obveznem cepljenju gre za kočljivo področje, saj Ustava RS izrecno določa, da nikogar ni mogoče prisiliti k zdravljenju.

A je v zvezi s tem Ustavno sodišče RS že pred časom izdalo odločbo, v kateri je zapisalo, da bi bilo obvezno cepljenje v skladu z ustavo, če bi se izkazalo, da korist, ki jo prinaša cepljenje za zdravje posameznika in širše skupnosti, presega morebitno škodo, ki utegne nastati posameznikom. Če bi cepljenje pomenilo preveliko tveganje za zdravje posameznika, pa zakon že tako in tako omogoča ugotavljanje utemeljenih razlogov za opustitev cepljenja.

To pomeni, da bi lahko zakonodajalec (v skrajnem primeru) predpisal celo obvezno cepljenje proti bolezni covid-19, na primer, če bi se izkazalo, da bi se cepilo premalo ljudi. Sam sicer menim, da do tega scenarija ne bo prišlo, saj se bo večina državljanov takrat, ko bo uvidela, da so cepiva varna, tudi cepila.

Ideja o potrdilu o obveznem cepljenju pri prehodu državne meje je prišla od grškega premierja in v svojem bistvu ni napačna, čeprav je vprašanje, ali bo tudi uresničena. Stališče Evropske komisije glede tega vprašanje je namreč, da bi se lahko države odločile za tak ukrep samo v primeru, če ta ne bi vodil do diskriminacije tistih, ki takega potrdila ne bi imeli. To pa pomeni, da države verjetno ne bodo mogle preprečiti vstopa državljanom EU samo zaradi tega, ker ti ne bi imeli s seboj takega potrdila, bi pa lahko vstop pogojevale s katerim drugim pogojem (na primer z negativnim izvidom testa na covid-19).                                                                     


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media