Primere iz psihološke svetovalnice predstavlja Zdenka Peloz

svetovalka TA in spec. psihoterapevtka:
Zdenka Peloz

Dobro je vedeti | mar. '21

Poklicala me je gospa, ki se ne želi vmešavati v vnukinjin partnerski odnos, vendar ji je hudo, ko vidi, kaj se dogaja. Prosila je, ali lahko dekle pride na pogovor. Izkazalo se je, da že osem let živi s partnerjem, ki je do nje nasilen, žaljiv, ljubosumen, tudi fizično agresiven. Poskuša biti potrpežljiva, verjame, da se bo spremenil na bolje, zato prenaša grobo in neprimerno obnašanje in za njegovo ravnanje vedno najde opravičilo. Rada ga ima in brez njega ne more.

O tem, da drugih ljudi ni mogoče spreminjati, ne gre izgubljati besed. Osredotočila sem se na vnukinjo, predvsem na njeno samopodobo in občutek lastne vrednosti. Ključnega pomena je namreč vprašanje, zakaj si dovoli, da partner ravna z njo na takšen način.

Najpomembnejše prepričanje, ki ga sprejmemo v življenju, je, kako vrednotimo sebe. Ta izkušnja o samem sebi vpliva na naš način razmišljanja, čustvovanja, želje, vrednotenje, cilje in predvsem na načine tolmačenja pomena dogodkov. Če nekdo z nami ravna nedostojno in nespoštljivo, si to lahko tolmačimo tako kot vnukinja naše naročnice, da je žrtev, zato dovoli, da nekdo, pa čeprav jo ima »rad«, tako ravna z njo.

Dobronamerno dojemanje lastne vrednosti v odnosih z drugimi ljudmi pomeni veliko prednost: samospoštovanje namreč privede do tega, da nas spoštujejo tudi drugi. Nagnjenost k destruktivnim razmerjem in prenašanje trpljenja, ki ga povzročajo, sta znani posledici dejstva, da se globoko v sebi počutimo ničvredne in neljubljene. V resnici se sploh ne znamo zares sprejemati.

Zato je treba najprej spremeniti prepričanja tistega, ki se je vključil v terapevtski proces. Gre tudi za spremembo mišljenja in zaznavanja, s katerima dojemamo svet. Tako namreč vplivamo na spremembo vedenja in čustvovanja. Raziskujemo, kakšna so strankina prepričanja o sebi, gonila, na kakšen način pridobiva in daje potrditve, in se trudimo izboljšati samopodobo. Vnukinja bo prihajala na svetovanje in pripravljena je vložiti energijo in čas, ker bi rada nekaj dobrega naredila zase. Ne želi več igrati vloge žrtve, zato se je odločila, da bo prevzela odgovornost zase in za svoje življenje.


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media