Družba je dolžna dostojno skrbeti za starejšo generacijo

Zgodbe | maj '21

Franc Vedenik

Življenjska pot Velenjčana Franca Vedenika presega običajen okvir univerzitetnega diplomiranega inženirja strojništva, podjetnika, direktorja, kulturnika, glasbenika in ne nazadnje plemenitega človeka. V zadnjih letih si je zadal nalogo, da starejšim krajanom pomaga k lepšemu življenju prek Društva upokojencev Velenje.

Franc Vedenik je po prvi zaposlitvi v Premogovniku Velenje zrasel v izkušenega podjetnika ter kasneje lastnika srednje velikega, zdaj mednarodno uveljavljenega podjetja Veplas Velenjska plastika, d. d., za izdelovanje programov iz plastike in novih kompozitov. Kot direktor in solastnik je družbo vodil kar štiri desetletja, zdaj jo vodi sin Gregor.

Kot pevec, glasbenik, ustanovitelj ter vodja ansambla in vokalne skupine Podkrajski fantje, ki deluje že vse od leta 1981, pa se lahko pohvali tudi s skoraj 40-letno glasbeno kariero. Po glasbenih stopinjah je kot citrarka šla tudi njegova hči Urška. Ob vsem tem je opravljal različne funkcije v širši lokalni skupnosti, v Krajevni skupnosti Kavče Podkraj ter Mestni občini Velenje.

V nezavidljivem položaju je prevzel vajeti nekoč največjega in najdejavnejšega Društva upokojencev Velenje z več kot 1600 člani. To je nekaj let nazaj zašlo v finančno stisko, dolgove ter poslabšane medsebojne odnose v širši vodstveni ekipi. Kljub vsemu so v društvu ohranili zdravo jedro, številne utečene programe delovanja ter zvesto skupino predanih vodij komisij, odborov in članov upravnih organov. 

Uspešni projekti

S svojim povezovalnim načinom dela, toplim značajem ter izkušnjami je Franc Vedenik z ožjo ekipo sodelavcev najprej zastavil sanacijo delovanja in ureditev medsebojnih odnosov v okviru društva. Skoraj hkrati pa je postal tudi predsednik Šaleške pokrajinske zveze društev upokojencev (ŠPZDU Velenje) ter ustvarjalen član Upravnega odbora Zdusa. Kot je dejal takrat, si želi »močneje uveljaviti vlogo pokrajinske zveze, kar pomeni, da je treba krepiti sodelovanje med društvi in krepiti sodelovanje z vsemi tremi občinami. Prizadeval si bom, da zagotovim sistemski vir financiranja ŠPZDU in posledično društev.« Društvo je leta 2019 dobilo naziv naj prostovoljna organizacija v Mestni občini Velenje. Ne le da sodeluje pri različnih programih, s katerimi pripomorejo h kakovostnejšemu življenju starejših, pomaga tudi socialno šibkim z organiziranjem različnih dobrodelnih prireditev in prek projektov, kot so Starejši za starejše, Donirana hrana, sodelovanje s Slovensko banko hrane idr.

Vedenikovo vztrajanje, da se financiranje aktivnih društev upokojencev zagotovi v občinskih proračunih, se je po dveh letih uresničilo s sklepom MO Velenje, da pristopi k sofinanciranju že vpeljanih projektov v korist članov društva ter nekaterih novih. »Mislim, da imamo upokojenci veliko potencialov, da imamo znanje in izkušnje, ki jih lahko oplemenitimo z znanjem in zagnanostjo mladih (medgeneracijsko sodelovanje). In želim si, da nas kot takšne jemlje tudi politika, ki pa na žalost največkrat ne razmišlja tako,« je dejal Vedenik ob nedavnem pogovoru. Zato se je treba še naprej zavzemati za pravično zakonsko ureditev dolgotrajne oskrbe starejše generacije, razvijati uspešen sistem projekta Starejši za starejše, ki vključuje samopomoč med starostniki v navezi s socialno mrežo ter lokalno skupnostjo, omogočati športnorekreacijske dejavnosti, izvajati ljubiteljske dejavnosti, ohranjati kulturno izročilo idr., so ključna načela Franca Vedenika

Besedilo in fotografija: Jože Miklavc


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media