Da bodo zasaditve lepo in dolgo cvetele

Prosti čas | maj '21

Priprava viseče zasaditve

Sezona vrtnarjenja je na vrhuncu, večina cvetličnih korit je že zasajenih. Čeprav smo že neučakani in bi želeli cvetlične umetnije čim prej pokazati na balkonih, s tem ne smemo prehitevati.

Dokler so nočne temperature nizke, bodo tiste rastline, ki prihajajo k nam iz tropskih krajev, doživljale stres. To se pokaže najprej s poškodbami na listih in cvetovih, kasneje so takšne rastline bolj dovzetne za bolezni in škodljivce. Okrevanje je dolgotrajno in povezno s številnimi stroški, ki jih ne bi bilo, če jih ne bi prezgodaj postavili na prosto. Vrtnarji priporočamo, da korita postavite na prosto po ledenih možeh, torej v drugi polovici maja, saj stara ljudska modrost pravi, da takrat ni več nevarnosti pozebe. Vendar ima vsak košček naše dežele svoje značilnosti, tako bodo vremenske razmere na Notranjskem popolnoma drugačne kot ob morju ...

Rastline počasi navajamo na novo okolje. V začetku bo dobrodošel zid ob hiši, segret od sonca, ki bo še nekaj dni dajal primerno zavetje. Čez dan fasada hiše akumulira toploto in jo hrani še v noč. Podnevi pa jim zid lahko daje senco, dokler se ne privadijo na nove razmere. Nežne rastline, ki prihajajo iz rastlinjaka, namreč še niso vajene sončnih žarkov. Po nekaj dneh bomo tako že dobro utrjene obesili na ograje ali jih postavili v želeni prostor.

Staro pravilo velja, da rastlin 14 dni po presajanju ne smemo gnojiti, nato potrebujejo gnojenje vsaj enkrat tedensko. Najbolje pa je, da v času intenzivne rasti dodamo vodi gnojilo ob vsakokratnem zalivanju, in sicer izmenjaje gnojilo za list in gnojilo za cvet.

Treba je upoštevati, da je zalivanje na senčnih in jutranjih legah bistveno skromnejše kot na vročih sončnih legah. Pomembno je, da zalivamo ohlajene rastline. Vrtnarji priporočamo uporabo cvetličnih korit z vodno rezervo, ki so zelo uporabna, hkrati pa imajo nekaj pasti. Takšna korita navadno nimajo odtoka za vodo, saj ga zaradi dvojnega dna niti ne potrebujejo. Problem nastane, če so izpostavljena vremenskim nevšečnostim, zaradi katerih lahko ob nekajdnevnem dežju voda rastline utopi. Druga past so včasih dvomljivo napisana navodila na njih, ker je navedeno, koliko litrov vode nalijemo v rezervoar za vodo. Korenine mladih sadik v začetnem stanju še niso dovolj razvite, da bi prišle do vode, zato bi morali rastline zalivati tudi z vrha in po zemlji toliko časa, da se korenine razvijejo. Ko bomo znali uporabljati korita z vodno rezervo, bodo cvetlične zasaditve potrebovale manj zalivanja.

Košate cvetoče košare

Razkošje cvetov v trisu rastlin.

Če imamo doma viseče lonce in košare, jih napolnimo z rastlinami in obesimo pod balkone in lesene nadstreške na terasah. Ni pa nujno, da visijo, saj obešalo lahko odstranimo. Lahko so to naše mobilne zasaditve, ki jih zlahka prenašamo in z njimi cvetličimo želeni prostor.

Lonci za obešanje so velikokrat polkrožne oblike, zato se ob sajenju zibljejo. Če jih postavimo v večji lonec, jih tako fiksiramo, in delo bo veliko lažje. Lonec napolnimo skoraj do vrha s kakovostnim substratom, razvrstimo rastline, da si ustvarimo približen videz zasaditve. Šele ko smo zadovoljni, rastline izlončimo ter jih posadimo. Ko bomo z rahlim pritiskom iztisnili vse zračne žepke okoli korenin, se bo substrat ravno toliko posedel, da bo nastal nekajcentimetrski rob. Zalivanje bo zaradi njega lažje in temeljitejše. Tudi viseče zasaditve postavljamo glede na izbor rastlin na lego, ki jim najbolj ustreza. Je pa veliko enostavneje takšno zasaditev prestaviti, če ji prostor ne ustreza.

Sožitje zelenjave in cvetja

Žlahtnitelji novih rastlin se zavedajo, da vsem primanjkuje časa, zato vrtnarjem ponudijo sadike, ki vsebujejo tri različne ali enake rastline. Na fotografiji so trije milijonski zvončki Calibrachoa v različnih barvah. Takšno sadiko posadimo v visečo košaro brez nepotrebnega predhodnega izbiranja in kombiniranja rastlin, da dobimo barvno usklajeno zasaditev.

Nič nenavadnega ni, da v balkonska korita sadimo slastne jagode, dišeča zelišča in okusno zelenjavo. Zato se letos odločite, da boste naredili malo drugačno zasaditev v viseči košari. Mi smo izbrali večjo angleško košaro z naravnim kokosovim vložkom, vanjo smo posadili viseči divji droben paradižnik. Za sredino smo izbrali kompakten jajčevec, in da zasaditev ne bi ostala brez cvetja, dodali še cvetočo kapucinko Tropaeolum majus, ki bo nasad vse leto varovala pred nezaželenimi škodljivci.

Besedilo in fotografije: Branka Urbanija Juvančič


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media