Rokodelcev epidemija ni ustavila

Druženje | maj '21

Branko Suhadolnik

Rokodelstvo je skoraj edina dejavnost, ki je v društvih upokojencev zadnje leto potekala nemoteno, le da na drugačen način. Rokodelke in rokodelci ustvarjajo v svojem domačem okolju, mnenja in nasvete si izmenjujejo na daljavo prek videokonferenc, izdelke pa z veseljem pokažejo na družabnih omrežjih. Seveda pa komaj čakajo, da si bodo njihove razstave v okviru društev ali pokrajinskih zvez obiskovalci ogledali v živo.

Kot pravi Branko Suhadolnik, predsednik Komisije za tehnično kulturo pri Zdusu, jim je kljub omejitvam zaradi epidemije uspelo izvesti nekatere dogodke s področja rokodelstva, fotografije in varnosti v prometu. Tako so v februarju in marcu izvedli tri predavanja na daljavo o novostih v cestnem prometu. Udeleženci so z zanimanjem prisluhnili Radu Jeromlju z Agencije za varnost prometa.

Dober odziv na natečaje

V programu za letošnje leto so si zastavili kvartalne rokodelske in fotografske natečaje na izbrane teme. Dela razstavljajo v Zdusovih prostorih v Ljubljani. Razstavi del iz prvih natečajev Da nam bo toplo (rokodelstvo) in Z ročnimi deli si krajšamo čas (fotografija) sta odprti še do konca maja. Za ogled se lahko predhodno dogovorite v tajništvu zveze. Prvega junija že načrtujejo odprtje novih dveh razstav, rokodelske na temo Vse cveti in diši in fotografske z naslovom Živžav na ulici. Odziv na razpisane natečaje je zelo velik, je vesel Branko Suhadolnik, ki skrbi tudi za predstavitve rokodelskih sekcij v Vzajemnosti. Predstavljali jih bomo še naprej, v prihodnje pa bomo pisali tudi še o najdejavnejših rokodelkah in rokodelcih iz posameznih pokrajinskih zvez.

Poleg tega je komisija organizirala še natečaj za vezenje s humanitarno noto. Izbrali so 58 rokodelk iz vse Slovenije, ki so prejele kuhinjsko krpo in brisačo. Nanje so izvezle svoj motiv z napisom ZDUS. Skupaj z vodstvi društev in koordinatorji programa Starejši za starejše pa so izbrali prejemnike teh izdelkov. Izročili so jim jih v marcu in aprilu in jih zelo razveselili.

Izvezene izdelke so podarili prejemnikom po vsej Sloveniji.

Pred kratkim je Branko Suhadolnik rokodelsko dejavnost predstavil tudi študentom etnologije. Poudaril je zlasti prenos rokodelskega znanja na vrstnike in mlade na Rokodelskih delavnicah Delfin in projektih Sekcije za ohranjanje kulturne dediščine v DU Ljutomer skupaj s Splošno knjižnico Ljutomer. Ob tem je študentom ponudil možnost opravljanja delovne prakse s sodelovanjem na rokodelskih dogodkih. Za dva tradicionalna dogodka upajo, da jim ju bo uspelo izpeljati kot običajno, in sicer naj bi 10. junija potekalo Letno srečanje rokodelcev, ki ga bo letos gostilo DU Kočevje. Rokodelske delavnice Delfin 2021 pa se bodo v Izoli odvijale od 13. do 17. decembra, če bodo le epidemiološki pogoji dovolili.

Kot je še povedal Suhadolnik, nekatera društva že testirajo nov računalniški program, s katerim bodo lažje in učinkovitejše spremljali dejavnosti in delovanje vseh 181 rokodelskih sekcij in njihovih članic oziroma članov.

 A. Ž., foto: arhiv komisije


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media