Ni vsako živilo za v smeti

Dobro počutje | maj '21

Dejstvo, da vsak Slovenec vrže v smeti kar 68 kilogramov hrane na leto, je pretresljivo. To namreč pomeni enako, kot če bi vsak dan v koš za odpadke odvrgli štiri žemlje … Statistika tudi pravi, da odvržemo tretjino nakupljene hrane. Pogosto se zgodi, da živilo uničimo po poteku datuma minimalne trajnosti, ker smo v dvomih, ali je še užitno.

Kaj torej označuje datum minimalne trajnosti? Običajno je na živilu označen z besedami uporabno najmanj do. Oznaka pomeni, da po preteku tega datuma hrana začne izgubljati okus, teksturo, vonj in hranljivo vrednost, je pa še vedno užitna. Tako označena živila z mikrobiološkega vidika niso hitro pokvarljiva. Živila so na policah pri sobni temperaturi (konzerve, moke, kaše, riž, fižol, suhe testenine, suho sadje, kompoti, brezalkoholne pijače in napitki, čokolada, marmelada nekateri trdi in poltrdi siri, trajno mleko) ali v zamrzovalnikih (zamrznjeno sadje in zelenjava ter druga globoko zamrznjena živila).

Pravilnik o posebnih zahtevah glede označevanja in predstavljanja predpakiranih živil določa, da se lahko živilo, ki ima pretečeni datum minimalne trajnosti, prodaja, vendar ob upoštevanju posebnih pogojev: nameščeno mora biti na posebnih prodajnih policah, pretečeni datum pa mora biti vidno in nedvoumno označen. Seveda pa mora biti embalaža nepoškodovana in čista.

Taka živila lahko doma uporabljamo, a moramo natančno upoštevati navodila proizvajalca za pravilno shranjevanje pred odprtjem in po njem. Prav tako jih lahko trgovci donirajo v socialne trgovine (tako prakso imajo na primer v Avstriji in Nemčiji) oziroma jih prevzamejo humanitarne organizacije in jih razdelijo socialno ogroženim posameznikom in družinam.

Prav tako ni treba zavreči hrane takoj po preteku roka uporabe, natisnjenega na embalaži živil. Označba porabiti do označuje živila, ki so hitro pokvarljiva (na primer sveže meso, ribe in mlečni izdelki ter podobni izdelki iz hladilnika). Živila s pretečenim datumom uporabe v trgovini ne smejo prodajati. Če pa imate tako živilo doma in je v zaprti embalaži ter ga hranite pri ustrezni temperaturi, je marsikatero užitno še nekaj dni po preteku datuma. 

Živila, ki ima napihnjeno embalažo, nenavaden vonj ali je kako drugače spremenjeno, četudi mu rok uporabe še ni potekel, pa ne uporabite. 

A. Ž. 


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media