Nadlog na vrtu kar ni konec

Prosti čas | maj '21

Takole izgledajo sadike po padavici.

Letošnje leto je za vrtnarjenje nekaj posebnega. Kar naprej se dogaja nekaj, kar nam onemogoča vrtnariti tako, da bi uživali v bogatem pridelku. Topli zadnji zimski dnevi so pognali rast, nato pa je zmrzal naredila svoje. Delo na vrtu je zastalo in tisti, ki so neučakano sadili krompir, bodo verjetno potegnili kratko.

V prejšnji številki smo pisali, kako se obraniti pred pozebo ali kako vsaj zmanjšati njen vpliv na rastline. Tisti, ki so pravočasno ukrepali, se jim je skrb obrestovala. Škodo so zmanjšali. Problem pa nastane v nadaljnji rasti. Pozeble rastline namreč še kar nekaj časa potrebujejo našo pomoč. Vpliv nizkih temperatur se ne kaže samo v odpadajočih porjavelih cvetovih, temveč tudi v rasti, ki pojenja. Vprašanje je tudi, kaj se bo dogajalo v prihodnje. Huda pozeba namreč lahko okrni pridelek v naslednjem letu, če rastline ne bodo nastavile brstov ali pa jih bo malo. Zato še naprej sledimo navodilom za uporabo aminokislin, ki bodo dajale tempo rasti v naslednjih mesecih. Naj spomnim, da lahko sredstvi Amino in Algesin dodajamo z zalivanjem pa tudi s škropljenjem listov, ko ti toliko zrastejo, da pride do vpijanja hranil skozi liste. Rastline bodo spet dobile svoj sijaj. Enako velja za sadike sadnega drevja in tudi okrasnih rastlin in trajnega sočivja. Seveda lahko z aminokislinami učinkovito pomagamo tudi vrtninam. Pri tem pa ne pozabimo, da so aminokisline neškodljive in zelo primerne za biopridelavo vrtnin ter zelene mase, saj so sestavni del vsega življenja na našem planetu.

Padavica rastlin

Prav je, da vsak dan ali pa vsaj vsak drugi dan pogledamo gredice. Ko opazimo anomalije, jih analiziramo, ugotovimo vzrok in takoj ukrepamo. Po sajenju sadik ali vzklitju iz semen se pogosto pojavi padavica sadik. Povzročiteljica je okužba z glivami, ki porabijo sokove sadik za svoj obstoj. Vratovi rastlinic počrnijo in sadike popadajo ter venijo. Idealni pogoji za širjenje te rastlinske bolezni so nizke temperature in premalo svetlobe ter preveč vlage. Lahko pa so okužene že sadike pri vzgoji. Tega se ubranimo s spremembo pogojev rasti in škropljenjem s propamokarbom. Pri nas je to preparat z imenom Previcur. Ponekod pa se dobi tudi dehidrirani derivat glive Gliocladium catenulatum, ki ga zmešamo z vodo in poškropimo.

Pri škropljenju lahko dodamo tudi malo kalcijevega nitrata – norveškega solitra, ki bo rastline še dodatno utrjeval in pomagal pri rasti, pa tudi dodatek kristalita ne bo odveč. Uporabimo tistega z več kalija, saj je le-ta pomemben pri debeljenju in kakovosti plodov. Vsi opisani dodatki imajo kislo osnovo. Torej moramo kot aminokislinski dodatek uporabiti sredstvo Medicoplant Amin, torej ne sredstva Algesin, ki ima bazično osnovo. Tega zatorej uporabimo individualno. Ne pozabimo, da nevarnost pozebe še ni minila, saj so ledeni možje še pred nami. Z zapisanim postopkom bomo pomagali rastlinam, da bodo lažje prešle tudi to problematično obdobje. Ponovno pa poudarjam: ne dodajajmo teh sredstev več, kot piše v navodilih.

Lačni polži

Indijske tekačice imajo rade polže.

Ni pa v tem času samo pozeba naš sovražnik na vrtu. Z nastopom toplih dni so se že začeli pojavljati polži, ki iščejo hrano. Pravkar so se izlegli in jo za svojo rast kar močno potrebujejo. To pa je nevarno za pravkar urejen posevek na gredicah. Večkrat smo že zapisali, da moramo polže zatreti v kali, saj je le tako boj za pridelek učinkovit. Takojšnje zatiranje namreč prepreči razvoj novih generacij. Pomagamo si s sredstvom Metarex, ki je izredno učinkovit in ga potrebujemo le devet zrnc na kvadratni meter. Če pa se odločimo za biopridelek, potem uporabimo preparat Iron max, ki je izdelan tako, da je kljub biopridevniku še vedno zelo učinkovit. Precej bolj kot drugi preparati na tej osnovi. Učinkovitost mu omogoča poseben tehnološki postopek izdelave. Res ga je treba potrositi enkrat več kot Metarex, a se izkaže kot zelo učinkovit.

Tisti, ki dvomijo o uporabi teh preparatov, pa lahko še vedno uporabijo metodo mehanskega zatiranja z ročnim pobiranjem ali pa si priskrbijo race indijske tekačice, ki so jim polži prava poslastica. Seveda pa je pri tem treba upoštevati tudi to, da bodo morda race imele rade tudi zelenjavo.

Foto: Indijske tekačice

Preverite debla sadnih dreves

V sadnem nasadu vrta preglejmo drevesca, zlasti spodnji del. Vroče spomladansko sonce, ki je sijalo nekaj dni v marcu, je lahko pognalo sokove po steblih, zaradi nizkih nočnih temperatur pa so sokovi zamrznili in posledično je lubje prek kambija razpokalo. Take poškodbe pa lahko povzročijo odmrtje drevesa. Proti temu se lahko borimo s premazovanjem stebel z apnom ali še bolje z mešanico apna in modre galice, ki dezinficira steblo in lubje. Bela barva odbija sončne žarke in tako prepreči prezgodnji tok sokov po steblu. Apno steblo tudi očisti škodljivcev in prepreči njihov prekomerni razvoj, še učinkovitejše pa deluje z dodatkom modre galice. Če je do razpok prišlo, moramo pristopiti k sanaciji. To izvedemo tako, da z ostrim nožem poškodbe obrežemo, odstranimo odstopajoče lubje in rane premažemo s cepilno smolo. Če tega ne storimo, bo lubje čedalje bolj odstopalo in drevo bo počasi odmiralo. Razpoke pa so tudi idealna skrivališča za škodljivce, kamor samice ležejo jajčeca. Tako je na našem sadnem vrtu še en sovražnik več.

Kljub zapisanim nasvetom pa ne bomo mirni, dokler ledeni možje ne bodo za nami, zato imejmo vedno pri roki nekaj vrtnarske tkanine, s katero lahko pridelek ob napovedani pozebi prekrijemo in ga tako še dodatno zaščitimo. Naš trud bo ob pobiranju pridelka, ki se ga leto za letom veselimo, poplačan, in to kljub težavam, ki nas pestijo od pomladi do spravila.

Besedilo in fotografiji: Franc Grošelj


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media