Na zdravstvena vprašanja odgovarja zdravnica internistka prim. Tatjana Erjavec

Dobro je vedeti | jun. '21

TEŽAVE PRI ODVAJANJU BLATA

Bralki so se pred tremi meseci pojavile dodatne težave pri odvajanju blata, ki ga že vrsto let odvaja neredno. Najprej je opazila povečano količino odvajanja plinov skupaj s pojavom brezbarvne sluzi. Pred 14 dnevi je na blatu opazila kri, za katero meni, da je posledica hemoroidov. 

Manjša količina sluzi v blatu je običajna. Povečana količina je lahko posledica različnih bolezni. Sluz, ki se v večji količini pojavi na površini blata, običajno izhaja iz debelega črevesa, tista pomešana z blatom pa pri motnjah v tankem črevesu. Sluz iz debelega črevesa je brezbarvna, iz tankega pa rumena. Če je količina sluzi večja, lahko izzove potrebo po odvajanju, običajno tudi manjših količin blata. Povečana količina sluzi je lahko posledica stresa, dolgotrajnega zaprtja, vnetnih ali avtoimunskih bolezni, sindroma razdraženega črevesa, Cronove bolezni, zapore črevesja.

Plini nastajajo v največji količini v debelem črevesu kot posledica bakterijske presnove različnih hranil (čebule, stročnic, oreščkov, brokolija, cvetače). Nekaj plinov se skozi sluznico črevesa vrača v kri, drugo se izloča skozi zadnjik. Povečana količina lahko nastane ob pomanjkanju encimov za razgradnjo določene hrane (na primer mleka), zaradi spremenjenega ravnovesja črevesne flore, nezmožnosti posrkanja plinov zaradi bolezni prebavil ali zaradi preveč aktivnega gibanja debelega črevesa, ki povzroči potrebo po odvajanju.

Resen simptom je pojav krvi v blatu. Krvavitev iz spodnjega dela debelega črevesa se običajno kaže kot sveža kri na površini blata. Najpogostejši vzroki so hemoroidi, razpoka sluznice zadnjika, različna vnetja, polipi, divertikli črevesa ali rak. Kadar je kri pomešana z blatom, je običajno posledica krvavitev iz zgornjega dela prebavne poti (črno blato – želodec, sveža kri – debelo črevo).

Težave, ki jih opisuje naša bralka, trajajo že nekaj mesecev, zato je potreben pregled pri zdravniku, ki bo načrtoval potrebne preiskave. Glede na odsotnost bolečin, pojava drisk, sistemskih znakov vnetja, pomanjkanja teka ali izgube telesne teže je vzrok verjetno lokalen. Še najbližje je vnetje sluznice zadnjika ali razpoka le-te ob dolgotrajnem zaprtju. To je seveda lahko samo delovna diagnoza, ki pa nikakor ni dokončna. Za potrditev je potreben pregled. Ciljno zdravljenje je mogoče samo ob ugotovitvi vzroka.

Bralka naj se izogiba preveč začinjeni in mastni hrani, uživanju alkohola in kave. Pri obnavljanju črevesne sluznice pomagajo fermentirani mlečni izdelki (kefir, jogurt). Za dobro prebavo so potrebni telesna aktivnost, pitje dovolj tekočin in uživanje hrane z veliko vlakninami. 

Tatjana Erjavec odgovarja tudi po telefonu. Pokličite jo v ponedeljek, 7. junija, med 16. in 18. uro na tel. št.: 01 530 78 53.  


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media