Društvena dejavnost

Druženje | jun. '21

BREŽICE

Dogodkom ob Dnevu za spremembe, ki ga je v maju že 12. leto zapored organizirala Slovenska filantropija, se je pridružilo tudi Društvo upokojencev Brežice. V sklopu programa Starejši za starejše so skupaj z Glasbeno šolo Brežice stanovalcem brežiškega doma upokojencev pripravili glasbeni dogodek. Nastopila sta profesor glasbe Niko Ogorevc, ki je zapel nekaj ljudskih pesmi ob spremljavi na klasični harmoniki, ter eden izmed učencev na popularni »frajtonarici«. Še prej so vodja programa Ana Kalin, podpredsednica DU Brežice Milka Cizelj, direktorica doma upokojencev mag. Valentina Vuk in brežiška podžupanja Mila Levec stanovalcem zaželele obilico zdravja. Stanovalci, ki so bili v varni medsebojni fizični razdalji zbrani na balkonih in oknih ter pred domom, so nastop nagradili s ploskanjem. (Besedilo in fotografija: Saša Pohar)

 

TURNIŠČE

Pred nekaj leti je Občina Turnišče obnovila več kot sto let staro nekdanjo Polanščekovo domačijo, ki jo je že načenjal zob časa. Na gumnu so si člani Društva upokojencev Turnišče uredili kegljišče za kegljanje s kroglo na vrvici, občina pa jim je dala v uporabo še druge prostore. Tako so si že uredili pisarno, v dvorani pa so s sprostitvijo ukrepov za preprečevanje okužb s covidom-19 pripravili rokodelsko razstavo. Poleg sekcije za ročna dela upokojenskega društva so razstavo z unikatnimi izdelki obogatili še sekcija za ohranjaje kulturne dediščine Gomilički degaši Kolesarsko-pohodniškega društva Pedal Gomilica, Kulturno društvo Rdeči zvonček Nedelica in sekcija za ročna dela Kulturnega društva Antona Martina Slomška Renkovci. V štirih dneh si je razstavo ogledalo veliko navdušenih obiskovalcev. (Besedilo in fotografija: Jože Žerdin)

 

BRESTANICA

V Društvu upokojencev Brestanica so se s hvaležnostjo za vse, kar so dobrega storili, zahvalili dolgoletnim članom, sodelavcem ter prostovoljkam in prostovoljcem z drobno pozornostjo. Darila so izdelale brestaniške rokodelke, tako imenovane Pridne roke Rajhenburga, z željo, da bi vsi skupaj postali in ostali členi v verigi dobrega in lepega, ki naj nas vse povezuje v tem nenavadnem »koronačasu«. (Besedilo in fotografija: DUB)

 

BELTINCI

Društvo upokojencev Beltinci je za uvod v pohodniško sezono pripravilo pohod z naslovom Obiščemo naše sosede. Pohodniki so se zbrali na Otoku ljubezni v Ižakovcih, od koder jih je pot vodila ob reki Muri po Mlinarski poti do Melincev, kjer so jih sprejeli člani tamkajšnjega društva upokojencev. Nato so se vsi skupaj odpravili nazaj v Ižakovce. V obeh društvih poskušajo čim več upokojencev spodbuditi k hoji in kolesarjenju, da bi ostali čim dlje zdravi in aktivni. (Besedilo in fotografija: Jože Žerdin)

V pričakovanju obletnic

Upokojene članice krožka ročnih del in hortikulture, ki deluje v okviru Kulturno-prosvetnega društva Šešče v Savinjski dolini, so se po dolgem času spet srečale v domu kulture. Vse od prepovedi združevanja so ustvarjale vsaka na svojem domu, v stikih so bile le po telefonu in elektronski pošti. Kot je povedala predsednica KPD Šešče in vodja krožka Milena Klasič, si želijo, da bi junija lahko slovesno zaznamovale 30. obletnico krožka ročnih del, 15. obletnico klekljarskega krožka pa bi rade praznovale na četrtem festivalu klekljane čipke v Preboldu, ki ga načrtujejo v začetku avgusta. (Besedilo in foto: D. N.) 

 

Kolesarji starodobniki iz Gaberk

Člani Kulturno-turističnega društva Kulturnica Gaberke iz Šaleške doline so povezani z društvoma upokojencev Šoštanj in Ravne pri Šoštanju. Druži jih ohranjanje izročila prednikov, zato obujajo smučanje po starem ter kolesarjenje s starodobnimi kolesi. V čast dnevu Zemlje so pri starem kozolcu posadili vnukinjo najstarejše trte na svetu z Lenta, pri čemer so imeli glavno besedo prav biciklisti ter ženska vokalna skupina Gaberški cvet. (Besedilo in fotografija: Jože Miklavc)

ČESTITAMO NAROČNIKOM

Irena in Janez Meglič iz Križev pri Tržiču pod Kriško goro sta se poročila 30. aprila pred petdesetimi leti – na deževen petek. A v zakonu sta imela več sonca kot dežja, pravita. Rodili sta se jima hčeri Maja in Sergeja, ki imata svoji družini, tako da sta ponosna stara starša vnukoma Žigi in Tadeju ter vnukinji Janji. Domači so jima ob zlati poroki pripravili lepo presenečenje. Zakonca Meglič sta se redno udeleževala srečanj z bralci in prijatelji Vzajemnosti, ki jih pogrešata, saj pravita, da se najraje potepata in uživata na morju.

PRAZNOVALI SO

Stanislav Simonič, po domače Macleč Stane, z Vinjega Vrha pri Semiču je v začetku maja praznoval 90 let. Z ženo, ki je umrla pred dvajsetimi leti, sta se preživljala s kmetovanjem in obdelavo vinogradov. Je dolgoletni član PGD Stranska vas in DU Semič. Dneve si krajša s prebiranjem časopisov in gledanjem poročil, pri čemer še ne potrebuje očal. Zanj skrbi hčerina družina, razveseljujeta ga vnukinja Tamara in vnuk Gašper.

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media