Čarobnost življenja

jun. '21

»Kakšno razkošje živeti, / kakšen mogočen čar! … // Kakšno razkošje hoditi / po zemlji v jutrišnji dan / med hudim in čudovitim / in se zapletati v trnje sanj …« Tone Pavček.

Kaj je življenje? V vsakdanji ihtavosti, ko smo okupirani z vseh strani, o tem ne razmišljamo, ampak hitimo in ves čas nekaj lovimo (roke, lepše dni, primerne trenutke …), v bistvu pa bežimo pred sabo in življenjem. Težko se ustavimo, največkrat nas k temu prisilijo šele hude preizkušnje. Takrat bi dali vse na svetu, da bi stvari lahko spremenili.

Problem sodobnega človeka je, da se nikoli ne spočijeta ne telo ne um. Številne bolezni si nakopljemo zaradi stresa, zaradi želje, da smo popolni doma, v partnerstvu, v službi in ves čas v stalni pripravljenosti. Telo tega ne zmore v nedogled in enkrat se upre. Če bi mu znali prisluhniti, bi že pred najhujšim spremenili svoj način življenja. A kaj, ko smo po navadi gluhi za to. Pravijo, da smo, kar mislimo in jemo. Tudi s slabimi mislimi si zastrupljamo telo, ne le z nezdravo hrano.

In kako to preseči? Težko, ker je navada železna srajca, ki ne zahteva napora, ampak se je treba le predati toku. Koliko je samo nerganja med ljudmi, ki jih moti to in ono, vendar menijo, da bi spremembe morali narediti drugi. Metka Klevišar, zdravnica, pisateljica, soustanoviteljica hospica, ki jo je težka bolezen že pred leti prikovala na voziček, pravi, da ne smemo samo tarnati, dati moramo pobudo in ob vztrajanju se lahko marsikaj spremeni. Tako kot pravi pregovor, da se brez muje še čevelj ne obuje. Zato se stvari, ki nas motijo, ne bodo same spremenile ali kar izginile. 

Prihajajo toplejši dnevi, prijetni za sprehod in izlete. Uživajmo v naravi in odmislimo vse drugo. Samo odprimo oči in ušesa. Začutili bomo čarobnost življenja.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media