Na vprašanja s področja pacientovih pravic odgovarja mag. Boštjan J. Turk

Dobro je vedeti | okt. '21

ZDRAVLJENJE PRI ZDRAVILCU

Bralka se je zaradi številnih zdravstvenih težav, pri katerih ji zdravniki niso mogli kaj prida pomagati, odločila, da bo pomoč poiskala še pri zdravilcu. Gospod je sicer zelo prijazen, jo je pa zmotilo, ker ji je dejal, naj raje ne verjame »klasičnim« zdravnikom, saj so preveč konservativni in ne razumejo njenih zdravstvenih težav. Takšna izjava se ji zdi neprimerna, saj ni opustila klasičnega zdravljenja. Kaj ji svetujete?

Čeprav je področje zdravilstva zakonsko urejeno že desetletje in torej pri njem ne gre za nelegalno dejavnost, se na tem področju žal še vedno pojavlja veliko amaterstva in šarlatanstva.

Lepo, da je gospod zdravilec prijazen, to se nenazadnje od njega tudi pričakuje, glede na to, da je zasebnik in živi od strank, a obenem se od njega pričakuje tudi visoka raven profesionalnosti in predvsem to, da bo svojo dejavnost opravljal v skladu z zakonom.

Ta pa mu nalaga dolžnost kakovostne in varne zdravilske obravnave, spoštovanje zasebnosti in tudi izrecno prepoved odvračanja od medicinskega zdravljenja. Še več, zdravilec, ki pri pacientu (stranki) posumi na hujše znake bolezni ali hujše poslabšanje kronične bolezni, mu mora nemudoma predlagati medicinsko zdravljenje in tak predlog vpisati v dokumentacijo.

Dobro je vedeti tudi to, da je zdravilec pred zdravilsko obravnavo dolžan od vas pridobiti pisno izjavo o privolitvi v zdravilski sistem ali zdravilsko metodo. Izjava mora vsebovati najmanj podatke o tem, da ste seznanjeni z vrsto zdravilskega sistema ali zdravilske metode, z načinom uporabe zdravilskega sistema ali zdravilske metode ter tudi z dejstvom, da morebitna odklonitev že izvajanega medicinskega zdravljenja lahko privede do škodljivih posledic za vaše zdravje.

Če ste v dvomih glede zdravilca in njegovih zdravilskih metod, priporočam, da se obrnete na svojega osebnega zdravnika, ki lahko poda mnenje o primernosti zdravilske metode glede na vašo diagnozo oziroma glede na vaše stanje bolezni. To je namreč vaša zakonska pravica in zdravnik vam je dolžan tako mnenje zagotoviti brezplačno.  


Vaši komentarji


© 2022 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media