Na zdravstvena vprašanja odgovarja zdravnica internistka prim. Tatjana Erjavec

Dobro je vedeti | okt. '21

BOLEČINE V TREBUHU

67-letno bralko zanima vzrok bolečine v levem spodnjem delu trebuha. Še posebej se poveča pri gibanju in delu, močnejša je pri polnem mehurju. So dnevi, ko mora pogosto na vodo. Ker ji pri gibanju ali kihanju uide kakšna kapljica, nosi zaščitne vložke. Sluznica spolovila je suha in jo peče. Pogosto jo boli ledveni del hrbtenice. Opravila je ginekološki pregled, krvne in urinske preiskave, ultrazvočni pregled trebuha, pregled pri proktologu in rektoskopijo. Vsi izvidi so, razen bakterij v urinu, v mejah normale. 

Bolečina v spodnjem delu trebuha je sorazmerno pogosta in nastane zaradi zelo različnih vzrokov. Pri ženskah je lahko posledica ginekoloških težav, vnetja mehurja ali ledvičnih bolezni, lahko je posledica črevesnih obolenj ali mišično-kostnih bolezni. Pri bralki je izključen ginekološki vzrok, tudi ultrazvok trebuha je bil brez posebnosti.

Občasno tipna rezistenca je blato. Pregled pri proktologu je bil normalen, težav z odvajanjem blata nima, krvi v blatu niso dokazali. Vse to dokaj verjetno izključuje obolenje črevesja, čeprav bi bila za dokončno potrditev potrebna kolonoskopija.

Še največ težav ima bralka z mehurjem in odvajanjem vode. Ob prisotnosti bakterij je mogoče, da gre za kronično vnetje mehurja, pri katerem so podobni simptomi in tudi bolečine. Vložki sicer zaščitijo, vendar so tudi dobro gojišče za rast bakterij. Pri ženskah je zaradi kratke sečne poti vdor bakterij v mehur lažji. Če uporabljamo zaščitne vložke, je nujna večkratna menjava le-teh in pravilno ter pogostejše umivanje. Najprimernejša so mila ali robčki za nego intimnih delov telesa. Izogibajte se agresivnih mil in sredstev, ki sušijo sluznice, ker te razpokajo in so vir novih okužb. Proti suhim sluznicam dokaj dobro pomagajo mastna nevtralna mazila (hladilno, olivno …), ki jih lahko nanesemo tudi preventivno. Če najdemo bakterije v urinu in ne pomagajo običajno priporočena zdravila, je treba določiti vrsto bakterije in zdravila, ki so učinkovita. Kronično vnetje mehurja je najpogosteje posledica nepravilno ali neučinkovito zdravljenega akutnega vnetja.

Drugi mogoči vzrok bolečin so pri bralki spremembe ledvenega dela hrbtenice. Bolečine takšnega vzroka se povečajo po večjih telesnih naporih, dolgotrajnem sedenju ali nepravilnih gibih pri delu. Začnejo se navadno v križu in se širijo naprej v trebuh in medenico. Lahko so enostranske, združene z bolečinami v stegnih ali mečih.

Tudi začetne težave zaradi obrabe kolka se lahko kažejo z bolečinami v predelu ob prizadetem kolku. Pojavljajo se zjutraj ob slabši razgibanosti, stopnjujejo ob obremenitvah, predvsem ob začetku hoje, in umirijo ob počitku.

Tatjana Erjavec odgovarja tudi po telefonu. Pokličite jo v ponedeljek, 11. oktobra, med 16. in 18. uro na tel. št.: 01 530 78 53.   


Vaši komentarji


© 2022 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media