Beseda, ki pomirja

okt. '21

»Kar so pri čebelah piki, to so pri ljudeh jeziki.« Ljudski pregovor

Tudi besede bolijo, lahko zarežejo kot britev in pustijo večje brazgotine kot udarci, sploh če prehitro zletijo iz ust. Največkrat je škodo težko popraviti, potem ljudje gojijo zamere, v to potegnejo še svoje bližnje in slabi odnosi gredo iz roda v rod. Nastane škoda, ki se je ne da popraviti. Ko se to zgodi v ožji družini, je še posebej žalostno. Če gre za spor med starši in otroki, so za marsikaj prikrajšani tudi vnuki in njihovi dedki in babice. Morda se jim uspe čez čas zbližati, vendar zamujenega obdobja odraščanja se ne da več nadomestiti.

Bolijo tudi obkladanja in napadanja drugače mislečih v družbi. Še posebej veliko odgovornost za to nosijo politiki, ki bi prvi morali skrbeti za kulturo dialoga in biti državljanom za vzgled. Varuh človekovih pravic Peter Svetina je pred kratkim pozval, da moramo trend žaljivega komuniciranja in spodbujanja nestrpnosti ustaviti. Šlo je že čez vse meje, saj poraja nasilje. Naj bodo levi, desni, cepilci ali proticepilci, vsi živimo v isti družbi in od našega sobivanja je odvisno, kako se bomo imeli. Pred tremi desetletji smo izbrali parlamentarno demokracijo, ki jo sestavljajo različne stranke, ravno zato, ker smo bili proti enoumju. Izbrali smo svobodo govora pred zapovedano resnico, vendar tako kot se je treba za dobre odnose med partnerjema ali v družini truditi iz dneva v dan, moramo tudi v družbi skrbeti za odprtost in spoštovanje drugače mislečih ter za povezovanje različnosti. To družbo krasi in jo dela uspešno.

Proti misli, ki vznemirja, se vedno najde beseda, ki pomirja, so vedeli že stari menihi. Ko nas kaj razjezi, se je pametno umiriti, premisliti, pustiti času čas ... in tako se bo tudi najbolj vroča juha ohladila. Pater Geržan pravi, da je treba skrbeti tudi za higieno misli in srca.

Želim vam prijetne misli, dobre odnose in veliko ljubezni.

 Jožica Dorniž


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media