Priloge – ali kaj ponudimo h golažu

Dobro počutje | nov. '21

Zdrobovi cmoki sestre Vendeline

H golažu navadno ponudimo polento ali testenine, k ribi riž, če že ne krompirja. A svet prilog je bogat, zato poglejmo, katere še lahko ponudimo tako ob enostavnih kot nekoliko bolj posebnih srečanjih za domačo mizo.

Priloga je dodatek h glavni jedi, nemalokrat je tisti del obroka, ki nas najbolj nasiti. Na krožniku ali v obroku naj po pravilih ne zajema več kot tretjino, drugi dve tretjini sta zelenjava in meso (ali zamenjave, na primer ribe, stročnice, jajca). Gre torej za jedi iz žit, pretežno za močnate jedi. Na srečo so moka in žita odličen material in nam omogočajo več kot dovolj ustvarjalnega nemira, da so obroki pestri, vedno drugačni.

Pri polenti se lahko za spremembo poigramo. Skuhamo jo kot sicer, jo zabelimo enkrat z maslom, drugič z oljčnim oljem, ponudimo jo narezano na kose ali še toplo vlijemo v model in ohlajeno narežemo na primerne kocke. Namesto vode lahko uporabimo tudi jušno osnovo ali med kuhanjem dodamo zelenjavo, zelišča. Sicer poznamo tudi rdečo in belo polento. Ali veste, da bela polenta ni iz pšeničnega zdroba? Zanjo uporabimo posebno sorto koruze, ki je belo obarvana, medtem ko za rdečo polento uporabimo koruzo z rdeče obarvanimi semeni. Koruzna moka je imenitna za projo, ki v hipu postane priloga ali s solato glavna jed za večerjo.

H golažu ali pečenki se odlično podajo štruklji, ki jih nadevamo z različnimi nadevi. Naj si bodo kvašeni ali iz vlečenega testa, skutni so najpogostejša izbira, ki jih kot prilogo h golažu le solimo. Ali pa jih sladkamo. Da, lahko so tudi sladica. Imamo veliko možnosti, tako da lahko danes pripravimo slane skutne z drobnjakom, za naslednje dni pa s špinačo, porom, koprivami ali sladke z meto, slanim dodamo nariban korenček, sladkim pa rozine. Če še ne poznate gluhih štrukljev, naj vam razkrijem, da so to kvašeni štruklji brez nadeva, pri nas jim pravimo kuhan kruh. Otroci jih obožujejo.

Ob krompirjevih njokih nam zaigra srce, pa naj bodo skutni ali pa del pšenične moke nadomestimo z ajdovo, pirino, celo koruzno moko. Namesto da jih skuhamo, jih za spremembo lahko tudi ocvremo. 

Špecli so posebnost v naših krajih, medtem ko Nemci brez njih skoraj ne poznajo klasičnega kosila z lečo. Jajčno testo, ki ga brizgamo v krop in se v hipu skuha, je imenitno z mesom v omaki in lečo. Zabelimo jih z maslom ali jim dodamo praženo čebulo, včasih le nekaj zelišč. Meni so všeč tudi kruhove rezine pa zdrobovi cmoki ali pierogi, ki so nadevani žepki. A ti so že skoraj glavna jed.

Gluhi štruklji

Potrebujemo: pol kg bele pšenične moke, 10 g soli, 3 dl vode, vrečko suhega kvasa ali pol kocke svežega kvasa.

Priprava: Zgnetemo voljno kvašeno testo, ki naj vzhaja in dobro naraste. Oblikujemo debele svaljke premera približno 5 centimetrov, te potem narežemo na do 10 centimetrov dolge kose in jih pustimo vzhajati na pladnju še 10 do 15 minut. Širok lonec do polovice napolnimo z vodo, jo zavremo, solimo. V krop previdno vstavimo po nekaj kosov, vendar ne preveč naenkrat, saj med kuhanjem precej narastejo. Pokrijemo, da voda znova zavre, nato ogenj zmanjšamo, z zobotrebcem nekajkrat prebodemo štruklje, da para lahko izhaja, in kuhamo pri rahlem brbotanju 10 do 15 minut.

Kuhane štruklje poberemo iz vode, jih nato narežemo na rezine in ponudimo z omako (golažem), zabelimo z maslom itd.

Skutni/ajdovi njoki

Potrebujemo: 500 g pretlačene skute, 150 g ostre moke ali 75 g ajdove moke, žličko soli.

Priprava: Na hitro zamesimo testo, oblikujemo »kačice« in narežemo njoke na poljubno dolžino. V loncu zavremo slano vodo, njoke postopno vstavljamo v krop. Ko po minuti ali največ dveh priplavajo na površje, jih poberemo iz vode in zabelimo z maslom, drobtinami, postrežemo z golažem ...

Zdrobovi cmoki s. Vendeline

Za 16 cmokov potrebujemo: 0,5 l mleka, pol žličke soli, 200 g pšeničnega zdroba, 2 jajci.

Priprava: V vrelo in slano mleko zakuhamo zdrob, kuhamo ga 2 minuti, odstavimo, nato po minuti ali dveh vmešamo jajci. Kar krepko mešamo, da dobimo enotno zmes. Malo ohladimo in z vlažnimi rokami oblikujemo 16 cmokov.

Kuhamo jih v slani vodi 10 minut, pazimo, da voda le rahlo brbota. Nato jih postrežemo zabeljene z maslom, maslenimi drobtinami, ponudimo kot prilogo k mesni omaki ali kot glavno jed s solato.

Različice: Med zmes za cmoke dodamo nariban korenček, špinačo, sir, koščke slanine, zelišča ... Ker cmoki med kuhanjem porabijo kar nekaj vode, jo pred ponovnim kuhanjem dodamo, solimo in počakamo, da spet zavre.

Proja s svežim sirom ali skuto

Potrebujemo: 250 g koruzne moke, 4 jajca, žličko soli, 4 dl naravnega jogurta, 10 g pecilnega praška, 1 dl olja, 250 g svežega sira ali skute.

Priprava: Vse sestavine, razen sira, zmešamo skupaj. Potem v zmes nadrobimo sir, jo vlijemo v pekač, ki ga damo v segreto pečico. Najprej pečemo 10 minut pri 200 stopinjah, potem še 30 minut pri 180 stopinjah. Ponudimo toplo, narezano na kose s solato ali kot prilogo h golažu.

Mojca Koman, univ. dipl. inž. živ. teh.


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media