Čari nemških obmorskih mest

Prosti čas | nov. '21

Znamenita mestna vrata v Lübecku

Nemčija ima več kot dva tisoč kilometrov morske obale ob Severnem in Baltskem morju. Baltsko morje se sicer bolj ogreje, a tudi poleti redko doseže 20 stopinj Celzija. Toda dolge peščene plaže so v toplejših mesecih dobro obiskane. Obiskovalce pa vabijo še številna zgodovinska mesta, ki so bila nekoč pomembne trgovske postojanke na poteh med skrajnimi konci Evrope.

Prvo srečanje s cvetočo preteklostjo na severu Nemčije je predstavljalo pristaniško mesto Lübeck. Nekdaj najpomembnejše mesto cehovske zveze Hansa, ki je v srednjem veku vzdrževala trgovski monopol na območju Baltskega morja, še danes kaže razkošno podobo. Zaradi številnih ohranjenih gotskih opečnatih zgradb je na Unescovem seznamu svetovne kulturne dediščine. Stari del mesta se stiska na rečnem otoku. Del reke je speljan skozi vodne kanale in ob njih se vrstijo najbolj slikovite hiše. V staro mestno jedro je mogoče priti le prek mostov. Enega izmed najbolj slikovitih zaznamujejo mestna vrata, obdana z okroglima stolpoma – Holstentor. V starem delu mesta stoji več srednjeveških cerkev in velika mestna hiša. Ohranjene so tudi številne velike trgovske hiše. V eni izmed njih ima prostore vinarna Carl Tesdorpf, kjer prodajajo znamenito vino Lübeck rotspon. Meščani so ponosni na svoje vino, čeprav daleč na severu Nemčije ni vinogradov, pač pa mlado rdeče vino bordojec že vse od 16. stoletja uvažajo iz Francije, ki ga hranijo v hrastovih sodih in med zorenjem v obmorskem podnebju dobi prepoznaven okus.

Mesto treh Nobelovcev

Privlačno mestno središče Stralsunda

Poleg pijače je v mestu dobro poskrbljeno tudi za izbrane jedi. Restavracija Schiffergesellschaft je urejena v srednjeveški hiši, nekdanjem sedežu cehovske bratovščine pomorščakov in trgovcev. Notranja oprema spominja na davne čase: ob mizah se vrstijo dolge lesene klopi, s stropa pa visijo ladijske svetilke in modeli starih jadrnic. Pokusite lahko sladico z imenom Thomas Mann. Eden pomembnejših pisateljev 20. stoletja in Nobelov nagrajenec leta 1929 je v mestu namreč preživel mladost. Družinska hiša je danes muzej, poimenovan po najbolj znanem romanu Buddenbrookovi, ki opisuje štiri generacije njegove premožne družine. V bližini lahko obiščete še en muzej, posvečen nobelovcu Günterju Grassu, ki je umrl v tem mestu. Eno njegovih najbolj znanih del je Pločevinasti boben. Tretji lübeški Nobelovec pa je nekdanji nemški kancler Willy Brandt.

Lübeck slovi tudi kot prestolnica marcipana. Legenda pripoveduje, da je v času hude lakote pekom primanjkovalo moke. Nekdo se je domislil, da je namesto moke uporabil mlete mandlje, in tako je z dodanim sladkorjem nastal marcipan. Leta 1806 je Johan Georg Niederegger ustanovil še danes najbolj znano mestno slaščičarsko podjetje, katerega marcipan so cenili na evropskih dvorih. V pretekle čase se lahko vrnete z obiskom hiše, v kateri sta urejeni kavarna in trgovina s sladkimi skušnjavami. Proizvajajo več kot tristo slaščic iz marcipana, na leto pa ga naredijo več kot trideset ton. Največ slaščic prodajo decembra, ko v Lübecku oživi veliki božični sejem. Podjetje Niederegger za svoj logotip uporablja stara mestna vrata Holstentor. Vrata so skupaj s stolpoma upodobljena tudi na nemških kovancih za dva evra.

Nedaleč stran od Lübecka je priljubljen letoviški kraj Timmendorf. Predstavlja ga kar sedem kilometrov dolga peščena plaža, ob kateri so hoteli, restavracije in trgovine. Letovišče je priljubljeno med družinami z otroki. Še posebno predeli, na katerih je mogoče najeti ležalnike, ki so videti kot hišice. Ležalniki so bili nekoč pleteni iz šibja, danes naravni material žal nadomešča plastika. Običajno je namenjen dvema osebama, nadstrešek jima daje senco in zavetje v primeru pogostega vetra. V spodnjem delu pa sta velika predala, ki ju je mogoče zakleniti.

Le nekaj kilometrov severneje smo naleteli na manj obljudeno obalo in mimogrede zavili še na otok Fehmarn, ki je s kopnim povezan preko cestnega mostu. Otok ima nekaj plaž, naravni park, v katerem je mogoče videti številne ptice in visoke klife. Kratkega postanka je vredno tudi edino otoško mestece Burg. Iz pristanišča Puttgarden vozijo trajekti do danskega otoka Lolland, ki je oddaljen manj kot uro plovbe. Ta ima avtocestno povezavo s prestolnico Köbenhavn.

Mimo vetrnic do jadrnice

Severni predeli Nemčije so znani po proizvodnji električne energije s pomočjo vetrnih elektrarn. Povsod je videti vitke vetrnice. Tudi pred mestom Flensburg. Ob prihodu v pristanišče obiskovalce pozdravi velika trijambornica z razpetimi jadri. Gorch Fock je šolska jadrnica iz leta 1958, ki je poimenovana s psevdonimom pisatelja in mornarja Johanna Kinaua. Že v srednjem veku je bil Flensburg pomembno pristanišče, v katero so prihajale ladje z vseh koncev sveta. Tovorile so tudi sladkorni trs, iz katerega so v mestu destilirali rum. Od številnih proizvajalcev se je do današnjih dni obdržal le A. H. Johannsen. Stari del mesta je lepo ohranjen. Najlepše srednjeveške zgradbe se vrstijo ob pristanišču. Vzporedno z njimi poteka več kot kilometer dolga ulica, rezervirana za pešce, ob kateri se vrstijo gostinski lokali, trgovine in nekaj muzejev. Trgovine so urejene za pročelji starih meščanskih hiš. Flensburg je sicer po velikosti primerljiv z Mariborom, največ Slovencev pa ga verjetno pozna po istoimenskem odličnem rokometnem klubu.

Mesto Stralsund ob Baltskem morju.

Ob Baltskem morju me je navdušilo še eno srednjeveško mesto – Stralsund. Staro mestno jedro je pod Unescovo zaščito. Najznamenitejša stavba je mestna hiša, slikovita opečnata zgradba iz leta 1278. S svojo podobo daje pečat velikemu trgu Alten Markt, ki ga obdajajo hiše iz različnih obdobij. Velja si ogledati luteransko Marijino cerkev. Še posebno njen opečnati zvonik, ki je s 151 metri eden najvišjih na svetu. V pristanišču smo pokusili lokalne sendviče z ocvrtimi ribami in rakci, ki jih prodajajo kar na manjši ladji. Nedaleč stran k obisku vabi Ozeaneum. Osrednji del predstavlja največji akvarij v obliki cilindra s premerom 17 metrov. Leta 2008 ga je svečano odprla nemška kanclerka Angela Merkel, dve leti kasneje je bil razglašen za evropski muzej leta.

Stralsund predstavlja tudi izhodišče za obisk največjega nemškega otoka Rügen, ki je povezan z mostom. Nanj se meščani radi podajo vsak konec tedna, poleti pa postane priljubljeno berlinsko kopališče, saj je nemška prestolnica oddaljena le tri ure vožnje z avtomobilom.

Besedilo in fotografije: Igor Fabjan


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media