Zaščita pri urinski inkontinenci

Dobro počutje | nov. '21

Z urinsko inkontinenco kot posledico oslabljenega mehurja se srečujejo mnogi starejši od 40 let. Stanje, pri katerem izgubljamo nadzor nad odvajanjem urina, predstavlja zdravstveno, socialno, higiensko in psihološko težavo.

Vzrokov zanjo je več vrst, urinska inkontinenca pa se lahko pojavi ne glede na starost ali spol. Težave z uhajanjem urina so neprijetne in ponekod še vedno tabu tema. Pogosto so povezane z občutkom sramu in zmanjšane samozavesti pri prizadetih, ki se zato pogosto izogibajo druženju in posežejo po neprimernih pripomočkih, ki ne zagotovijo popolne in zadostne zaščite. V primeru blage inkontinence je treba kožo vzdrževati suho s predlogami, v primeru izrazitejše inkontinence pa s hlačnimi predlogami. Ustrezna zaščita in nega kože pomagata, da težave lažje sprejmemo in brez zadržkov pred neprijetnim vonjem in mokroto živimo čim normalnejše življenje. 

Pri osebah z inkontinenco je treba posebno pozornost nameniti zaščiti kože, saj nepravilna nega povzroča nelagodje, bolečino in možnost okužbe. Ena izmed naravnih obrambnih funkcij kože je kislinski zaščitni plašč. Zrela koža je že oslabljena, alkalni dejavniki, kot so urin, blato in čistila, pa še dodatno načenjajo kislinski zaščitni plašč, tako da bakterije prodrejo v kožo ter povzročijo rdečino in bolečino. Pri izbiri izdelka je treba upoštevati vrsto inkontinence, stopnjo inkontinence (lahka, srednja, težka, zelo težka), mobilnost prizadete osebe ter spol in osebne želje. Izbira pravilne velikosti pripomočka zagotavlja največje udobje in zaščito pred uhajanjem. Če je izdelek prevelik ali premajhen, se lahko pojavi uhajanje. Označevanje s sistemom kapljic na embalaži pomaga izbrati pravi izdelek – več kapljic pomeni večjo vpojnost. Ustrezna vpojnost zadrži urin stran od površine kože. Nekateri izdelki vključujejo tudi indikator vlažnosti, ki se med uporabo izdelka briše ali izginja in opozori, kdaj je treba izdelek zamenjati. Pri izboru izdelkov pazimo, da so dermatološko testirani, prijazni do kože in prilagojeni različnim potrebam.

Najnovejši izdelki za inkontinenco imajo elastične zavihke, ki omogočajo enostavno in hitro nameščanje ter se odlično prilegajo vsem oblikam telesa. Tako preprečujejo draženje kožnih gub in zagotavljajo večje udobje in varnost v vseh položajih. Obenem imajo povečano zaščito pred iztekanjem urina in ga vpijajo hitreje, nevtralizator vonjav pa omogoča dodatno diskretnost, posledično pa izboljšujejo kakovost življenja.

M. Č.


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media