Torbe in torbice

Dobro počutje | nov. '21

Torbica zagotovo ni samo modni dodatek, čeprav pri njihovem oblikovanju čutimo vpliv modnih zapovedi. Vsekakor pa nam več pomenita njena praktičnost in vsestranska uporabnost.

 V jesensko-zimski barvni lestvici boste našli vse klasične barvne odtenke od črne, rjave, barve kamelje dlake, olivno zelene do rdeče, ki je nekako postala že prava klasika med dodatki. Posebnost letošnje sezone so torbice, izdelane iz tekstila, z vzorci logotipov podjetij, ki torbice izdelujejo. Vzorci delujejo nevpadljivo in elegantno. Več je torbic oglatih oblik, čeprav se najdejo tudi mehkejše linije, ki se lažje prilagajajo vsebini. Oblika torbice naj bi sledila vaši obliki postave, na primer, če je vaša postava bolj zaobljena, izberite torbico mehkejših oblik. Veliko bolj praktične so tiste z daljšimi ročaji ali pasom, ki si jih lahko namestimo čez ramo. 

Pred nakupom preverite, ali se torbica dobro zapenja in ima dovolj predalov za drobnarije, ki jih morate imeti vedno pri roki. Daljša vrvica ali cofek na zaponki zadrge bosta pripomogla, da jo boste lažje uporabili.

Če kupujete klasično torbico, izberite tako, ki bo izdelana iz naravnega usnja. Sicer bo precej dražja, vendar vam bo veliko dlje služila in tudi videti bo lepše kot cenena plastika, ki hitro popoka ali se oguli na robovih. Modne torbice pa naj bodo cenejše, da vam jih po dveh ali treh sezonah ne bo težko zamenjati.

Nasveti pri izbiri

  1. Torbice klasičnih oblik in barv so nekoliko večje in imajo daljše ročaje, da jih nosimo tudi na rami. Narejene so iz gladkega usnja z obvezno okrasno zaponko. Če imate drobnejšo in nižjo postavo, se raje odločite za nekoliko manjši model.
  2. Posebnost letošnjih modelov je strukturirana površina, ki popestri sicer precej dolgočasno črno barvo. Lahko gre za videz prepletenega materiala ali blazinasto prešitje.
  3. Manjša torbica s kratkim ročajem spominja na petdeseta ali šestdeseta leta. Je zelo dekorativna in primerna za kombinacijo k enobarvnim oblačilom. Lahko je iz tekstila (pepita vzorec) ali iz naravnega ali umetnega usnja. Okrasne sponke ali vstavki ter aplikacije so na takem modelu obvezni dodatki. 
  4. Veliko letošnjih modelov je manjših, enostavne oblike z dolgim ročajem, ki jih nosimo čez ramo in diagonalno na drugem boku telesa. Ta način nošenja pa boke navidezno razširi, zato ga odsvetujem tistim s širšimi boki. Izberite dekorativno torbico z vzorcem ali preprostejšo enobarvno.
  5. Torbice v obliki pisma z enim ročajem so običajno namenjene posebnim priložnostim, vendar modela na fotografiji lahko nosite vsak dan.
  6.  Mehka oblika torbice je lahko elegantna, čeprav deluje vrečasto. Vse je odvisno od materiala in izdelave. Barve pripomorejo k celotni podobi in tudi koliko in kaj spravljamo v tako obliko torbe. Za nakupovanje po trgovinah raje izberite namensko torbo. 
  7. Ponovno boste v ponudbi našli izredno lepo izdelane nahrbtnike. Izdelani so iz kakovostnih materialov v prelepih barvnih kombinacijah. Nahrbtnik je praktičen še posebej takrat, ko potrebujemo roki za nošenje dežnika, nakupovalne vrečke ali pripomočka pri hoji.
  8. Zelo priljubljene so večje torbe, ki jim v tujini rečejo »šoperji«, kar pomeni, da jih lahko uporabite namesto nakupovalne vrečke. Tako bo vaša podoba bolj elegantna. So praktične in čvrste, hkrati pa lahke in dekorativne. Še lepše bo, če nakupovalno torbo uskladite z denarnico. 

Besedilo in fotografije: Breda Tesner, inž. obl., svetovalka CMB


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media