Poskrbimo za krepitev imunskega sistema

Dobro počutje | nov. '21

Močan imunski sistem je ključen dejavnik zaščite pred zbolevanjem, saj ščiti pred vstopom škodljivih mikrobov v telo, omogoča razlikovanje med nevarnimi in nenevarnimi mikroorganizmi, odstranjuje nevarne mikroorganizme in okvarjene lastne celice in omogoča tako imenovani imunski spomin, ki ob ponovnem stiku z nevarnim mikrobom omogoča hitrejši in močnejši odziv. 

Ko se rodimo, nas pred okužbami ščiti prirojeni imunski sistem, deloma tudi materina protitelesa, pridobljena v času nosečnosti in z dojenjem. Ko otroci začnejo obiskovati vrtec, je stikov z različnimi mikroorganizmi veliko, zato pogosto zbolevajo in tako krepijo pridobljeno imunost. Imunski sistem starejših otrok sicer še dozoreva, a je kot pri odraslih praviloma stabilen in zmožen ustrezno odgovoriti na najrazličnejše okužbe.

Starejši od 65 let pogosteje izkusijo motnje v delovanju imunskega sistema, ki se kažejo s spremenjenim odzivom na imunske dražljaje, in tudi imunske celice so manj aktivne. Pogosto se okrepijo vnetni procesi, s katerimi so povezane številne kronične bolezni starejših. Zaradi tega so bolj dovzetni za okužbe kot ljudje drugih starostnih skupin, razen majhnih otrok. Okužbe trajajo dalj časa, lahko tudi s težjim potekom in zapleti.

Če smo pogosto prehlajeni ali nas težijo alergije, je imunski sistem stalno vzdražen in zaradi vnetij tudi izčrpan. Zato naj bo skrb za zdravje del našega vsakdana. Redna telesna vadba nekajkrat na teden in po možnosti intenzivnejša je eden redkih načinov, s katerim spodbudimo kroženje limfe. V bezgavkah se limfa filtrira, ob prisotnosti neželenih mikroorganizmov pa se sproži tudi imunski odziv.

Zelo pomembno je tudi spanje. Če je stres naš vsakdanji spremljevalec, je pametno poiskati ustrezne tehnike za sprostitev telesa in duha. Ključna pa je tudi raznovrstna prehrana. Za dobro delujoč imunski sistem so pomembne zlasti beljakovine oziroma aminokisline, ki so glavni gradniki imunskih celic, pa tudi številni vitamini in minerali, ki jih v telo vnesemo z uravnoteženo prehrano z veliko sadja in zelenjave. Za določene skupine ljudi je zagotavljanje zadostnih zalog vitaminov in mineralov lahko težavno, zato je dodajanje le-teh v obliki prehranskih dopolnil smiselno. To velja tudi za starejše, pri katerih naravno prihaja do padca telesnih funkcij, mnoge med njimi pestijo kronične bolezni in imajo telo obremenjeno z zdravili, ter če se nezdravo prehranjujejo.

T. G.


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media