Šaljivost in domača glasba

Prosti čas | nov. '21

Dobre stare viže                                                                                                                     

Ansambel Mirko Kinc pred nekaj leti

Pevec, harmonikar, skladatelj, humorist in vodja ansambla je v dobrih 35 letih delovanja pustil glasen in spoštovanja vreden pečat na prizorišču slovenske domače glasbe. Njegova skupina je v tem času posnela več kot 250 lastnih skladb. Ansambel se ni udeleževal glasbenih festivalov, saj je njegov vodja Miro Klinc menil, da je glasbo težko pravično oceniti, a so kljub temu njihove skladbe zmagovale na lestvicah slovenskih radijskih in televizijskih postaj, še več je bilo takšnih, ki so se ljudem prikupile kar same od sebe.

Miro Klinc je v rosni mladosti igral na klarinet v ansamblu Savinjskih 7, ob tem pa je neutrudno vadil tudi igranje na diatonično harmoniko. Leta 1981 in 1982 se je prijavil na tekmovanje Zlata harmonika Ljubečne in na obeh nastopih zmagal, na mednarodnem tekmovanju harmonikarjev v Saurisu v Italiji pa je med 86 harmonikarji iz vse Evrope osvojil prvo mesto. To pa je pripomoglo k odločitvi, da se je konec leta 1985 na novo glasbeno pot podal s svojim ansamblom.

Ko se ozre nazaj, je Miro še posebej vesel, ker so njegovo skladbo Ciganska polka kar dve leti predvajali na TV Slovenija kot uvod v oddajo Po domače. Ansambel je sodeloval z veliko pisci besedil, vendar ima pri tem Mirov dolgoletni prijatelj Tone Gaberšek posebno vlogo, saj je za ansambel v 25 letih napisal več kot 85 besedil.

»Ko sem služil vojaški rok, sem tam spoznal glasbenika, zdajšnjega svaka Vinka Freceta in kasneje njegovo sestro Mileno. Z njo pa so se stvari zapletale do te meje, da sva pred bogom rekla 'da' ... Že takoj sem slišal, da ima zelo dober posluh, in hitro sva skupaj začela piliti in se uriti tudi v petju in tako je še danes,« se spomni na mlajše dni, ko je srečal svojo bodočo ženo in ko sta začela skupaj tudi glasbeno sodelovati.

Družinski ansambel

 »Marina je moja hči. Ansamblu se je pridružila pred dobrimi desetimi leti, zamenjala je mojo nečakinjo, ki nas je zaradi službe morala zapustiti. Imeli smo koncert na Vranskem in smo potrebovali nekoga, ki bi nam pomagal zapeti dve skladbi. Pa smo doma malo za šalo poskusili zapeti jaz, žena Milena in Marina. Glasovno smo se odlično ujeli, potem pa se je sama odločila, da bo kar ostala v ansamblu,« pove Miro. Nekega dne pa se je Marina srečala s Franjem Osetom, basistom in pianistom ansambla Modrijani, in danes imata Miro in Milena vnukinjo in vnuka.

Sodelovala pa sta tudi z Jožetom Galičem. »On je našel staro skladbo Debeli Žan in suhi Fran, in če se ne motim, sta oba, tako Jože kot tudi njegova žena Cita, rekla, da bi midva to lahko dobro naredila. Tako sva skupaj posnela vrhunsko CD-ploščo,« pove. Omislil pa si je tudi lik vaškega posebneža, Klobasekovega Pepija, in z njim lahko na humoren način izraža življenje navadnih in tudi nenavadnih ljudi.

Miro Klinc je doma v Libojah pri Žalcu. »Tam je bila nekoč uspešna keramična industrija, po svojih izdelkih znana po vsem svetu, tudi na Kitajskem. Žal je to propadlo,« nič kaj veselo pove. Do njihove domačije vodi strma in vijugasta cesta. Neokrnjena narava na obeh straneh ceste poskrbi za vedro razpoloženje, mestni vrvež je v trenutku preteklost, in ko sedeš za mizo pod brajdo pri njegovi hiši, je to drug, že skoraj pravljični svet. Miro je vesel obiskov, prav tako njegove tri mačke in kuža, ki pod mizo hladnokrvno nadzorujejo dogajanje. Še kozarček rdečkastega vina, pridelanega iz njegovih neškropljenih samorodnih trt, in pogovor steče. »Tu je sedež našega ansambla, vsak teden se srečujemo na vajah in takšen je tudi naslov ene naših zgoščenk – Mi smo iz Liboj,« pove.

Ansambel Miro Klinc deluje že 36 let. V tem času so izdali tri kasete in velike plošče v Avstriji, pri nas pa 13 kaset in eno veliko ploščo, deset CD-plošč, humoristično kaseto in CD-ploščo Debeli Žan in suhi Fran z Jožetom Galičem ter tri humoristične CD-plošče Klobasekovega Pepija z naslovom Hribovci smo fajn ludi. Najodmevnejše skladbe ansambla pa so bile Polka za prijatelje, Veseli kosci, Dvigni zlato kupico, Naj le harmonika igra, Slovenski vojak, Klinc pa taka muzika, Ciganska polka …

Kaj se z ansamblom dogaja v zadnjem času? »Igramo kot po navadi, načrtovali smo snemanje še neobjavljenih skladb, želel sem nekaj skladb prirediti tudi za godala, a se zadnje čase dogaja ta korona. Upajmo, da se bo vse dobro končalo,« zaključi klepet o svoji glasbeni poti, ki pa še ni končana.

Drago Vovk, fotografija: osebni arhiv


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media