Na otoku večne pomladi in čudovitega cvetja

Prosti čas | nov. '21

Slika 1: Strelicija, rajska ptica 

Ko se jesen premika proti zimi in zapiha prvi hladni veter, ki gre vse do kosti, se tudi v meni vzbudi želja po toplejših dnevih. Tenerife je največji in najbolj poseljen otok izmed sedmih Kanarskih otokov in vse leto obiskovalce razvaja s čudovitim blagim podnebjem. Ta zanimivi otok je na severu pravi raj za ljubitelje tropskega cvetja.

Pod pokritimi polji se skrivajo nasadi bananovcev s plodovi, ki so v primerjavi z bananami, ki prihajajo iz Afrike, manjši, zato pa po okusu slajši. Najbolj so me navdušile rastline na severu, ki jih doma gojimo kot sobne lončnice, na Tenerifu pa jih lahko občudujemo kar na vsakem koraku. 

Strelicija, rajska ptica. (Slika 1) Eksotičen cvet pripada rastlini Strelitzii reiginae 'Blue Bird'. Intenzivno obarvani cvetni listi ter kombinacija oranžne z modrim odtenkom spominjajo na ptičjo glavo. Zato se je je prijelo ime rajska ptica ali cvet žerjava. Pri nas jo lahko kupimo kot lončnico, ki pa v naših vremenskih razmerah tudi v notranjosti hiše težko preživi. V šopku rezanega cvetja, ki ga ponujajo v cvetličarni, pa nas dolgo razveseljuje. Podnebje z enakomerno celoletno temperaturo na Tenerifu ji ustreza, zato jo boste srečevali povsod. Ne potrebuje veliko vode, zato krasi številne parke in hotelske vrtove.

Zdravilna aloja. Ko sem pred 30 leti obiskala otok, sem se prvič srečala s to rastlino. Aloe arborescens je tista sorta, ki jo največkrat uporabljajo za zdravljenje kožnih obolenj in problematične kože ali blaženje opeklin. S čistim ostrim nožem odrežemo list, da iz njega priteče gel, ki ima zelo veliko zdravilnih učinkovin, med drugim spodbuja tvorbo kolagena v koži in preprečuje njeno staranje. 

Tako imenovano čudežno rastlino lahko gojimo tudi doma, vendar moramo upoštevati, da vsebuje manj učinkovin, kot bi jih imela, če bi bila deležna sonca. Sicer je za gojenje nezahtevna rastlina. Prezimila bo v svetlem hladnem prostoru, kjer se temperatura ne spusti pod pet stopinj. Če bomo rastlino uporabljali za kozmetiko, ne smemo uporabiti nobenih sredstev za varstvo rastlin.

Euphorbia ali mleček. Mogočne rastline, ki jih radi zamenjujemo s kaktusi, so mlečki, srečamo jih na pustih območjih z malo vode. Že samo vrstno ime Euphorbia canariensis nas usmerja, da so Kanarski otoki, kjer grmi zrastejo od tri do štiri metre visoko, njena domovina. Pri nas ga boste našli v zbirki kaktusov, pa čeprav to niso.

Pisanolistna šeflera. Živa meja iz zelene lepotice Schefflere arboricule je za naše razmere nenavadna in zanimiva. Kot sobno rastlino jo umikamo od neposrednega sonca, v naravnem rastišču ne kaže znakov, da ji ne bi ugajalo. Tudi za lončnice v domačem okolju velja, da so pisanolistne sorte izrazitejše obarvane, če so bolj izpostavljene svetlobi.

Zmajevo drevo je najskrivnostnejše drevo, ki si ga morate ogledati, če obiščete ta otok. Najdete ga v mestu Icod de los Vinos na severni strani otoka. Drevo naj bi bilo staro več kot 1000 let in meri v višino in širino kar 22 metrov. Je ponos in ikona Tenerifa. Izhaja iz rodu Dracaene (torej ne gre za povsem neznano rastlino, saj je zelo pogosta v naših stanovanjih, primerjamo jih lahko s sobnimi lončnicami Dracaeno mariginato in Dracaeno fragrans). Ime je dobilo po rdečem soku, ki ga proizvaja drevo, zato ga simbolizirajo z zmajevo krvjo. Drevesna vrsta je ostanek terciarnega obdobja in je preživela ledeno dobo. Edina dovolj topla mesta za njihovo rast so bili Kanarski otoki in Zelenortski otoki.

Božična zvezda. Med vožnjo po otoku ob cesti rastejo visoki grmi Euphorbie pulcherrime ali božične zvezde, ki bodo sredi novembra na braktejah (obarvanih ovršnih litih) začeli dobivati rdečo barvo. Vse do konca februarja bodo božično krasili pokrajino. Rastejo namreč divje kot plevel in pustijo močan vtis, zato jih je vredno videti v živo.

Besedilo in fotografije: Branka Urbanija Juvančič


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media