Rožce in Štrence iz Železnikov

Druženje | nov. '21

ROKODELCI

Članice skupine Rožce

V Društvu upokojencev za Selško dolino Železniki delujeta dve skupini, v katerih se družijo ljubiteljice ročnih del. To so Rožce in Štrence, ki pa ne klekljajo, čeprav ima klekljanje čipk v teh krajih dolgoletno tradicijo.

Prve ljubiteljice ročnih spretnosti v društvu upokojencev so si nadele ime Rožce. Začele so izdelovati novoletne voščilnice za starejše krajane, sčasoma pa so ustvarjalnost še razširile. Izdelujejo kvačkane okraske, nakit in rože, pirhe, slike v tehniki pick point, nakit iz biserčkov, preizkusile so se tudi v izdelovanju predmetov iz koruznega ličja in okrasnih košaric, slikale so na steklo in še marsikaj. Vse te izdelke ustvarjajo najprej zase, rade pa jih pokažejo tudi drugim. Tako so že večkrat razstavljale v prostorih občine, na zborih društva, Čipkarskih dnevih v Železnikih in prireditvah turističnega društva. S skavti so sodelovale tako, da so jih učile kvačkanja, vezenja, pletenja, mladi pa so jih nato povabili na orientacijski pohod.

V jeseni 2014 so začele vesti, in sicer najprej z najenostavnejšimi vbodi, nato pa v zahtevnejših tehnikah. Skupini se je pridružila tudi učiteljica izbirnega predmeta ročna dela v Osnovni šoli Železniki in tako so učenci in Rožce pripravili skupno razstavo svojih umetnin. 

Štrence, ki kvačkajo

In članice skupine Štrence

Skupina Štrence pa je začela delovati pred tremi leti. Članice so kvačkale copatke za novorojenčke, ki jih patronažni sestri odneseta mamicam ob prvem obisku. Kvačkajo pa tudi hobotnice, meduze, ribice in ropotuljice za najmlajše, letos so se pridružile projektu Slovenija kvačka grbe občin. Svoje izdelke so pokazale na Bledu na razstavi ročnih del Pokrajinske zveze upokojencev Gorenjske.

Že dve leti izdelujejo tudi Unicefove punčke. Najbolj so vesele sporočil posvojiteljev, saj vedo, da tako prispevajo k nakupu cepiva za otroke v državah v razvoju. Štrence rade sodelujejo z domačo osnovno šolo in vrtcem pri različnih projektih. Tako so izdelale 36 kompletov oblačil za dojenčke in lutke vrtčevskih otrok. Oblačila so prinesle otrokom in jim pokazale, kako so nastala. Sodelovale so tudi na rokodelskem natečaju Zveze društev upokojencev Slovenije z vezenjem darilnih paketov za starejše krajane. Poleg tega na Ljudski univerzi Škofja Loka obiskujejo razne tečaje, sodelovale so tudi pri odstranjevanju tujerodnih rastlin. Pridobljeno znanje pa širijo med druge članice in člane društva upokojencev.

Marija Lotrič in Majda Gortnar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media