Težave s prostato

Dobro počutje | nov. '21

Simptomi spodnjih sečil zaradi benigno povečane prostate so posledica različnih vzrokov in dejavnikov. Kažejo se predvsem kot težave pri uriniranju, ki znatno vplivajo na kakovost življenja posameznika.

Znano je, da se prostata, žleza moškega spolnega sistema, v starosti poveča, pri nekaterih več, pri drugih manj. V veliki večini primerov (več kot 95 odstotkov) gre za benigno, tj. nenevarno povečanje prostate. Podatki kažejo, da približno 50 odstotkov moških z benigno povečano prostato razvije simptome spodnjih sečil. Simptomi se kažejo kot težave pri zbiranju oziroma zadrževanju urina, med katere štejemo bolečino in občutek nelagodja pri uriniranju, urgentno in pogostejše odvajanje urina, tudi ponoči, ter občutek nepopolno izpraznjenega mehurja. Lahko se pojavijo tudi težave pri odvajanju urina (obstruktivni simptomi) s težjim začetkom uriniranja, slabim, prekinjajočim curkom in kapljanjem po opravljenem uriniranju.

Uveljavljenih je več pristopov zdravljenja. Pri blagih do zmernih težavah lahko simptome spodnjih sečil primerno zdravimo tudi z zdravili rastlinskega izvora (fitoterapijo), ki imajo prednost pred prehranskimi dopolnili, saj imajo uradno nadzorovano varnost in potrjeno učinkovitost. Z zdravili, ki vsebujejo izvleček iz plodov žagastolistne palme (palmeta), se lahko težavam pri povečani prostati postavimo po robu že v začetni fazi – naravno, brez neprijetnih kirurških posegov ali kemičnih zdravil. Rezultati raziskav kažejo, da se z rednim jemanjem teh zdravil pomembno zniža intenzivnost simptomov spodnjih sečil zaradi benigno povečane prostate, rezultati pa se po 12 mesecih terapije v primerjavi s prvimi šestimi meseci še izboljšajo. Pomembno se izboljša kakovost življenja, raziskave pa tudi ugotavljajo, da terapija ne moti spolne funkcije, kar je za mnoge moške zelo pomembno.

Redno jemanje zmanjšuje pogostnost opravljanja male potrebe, kar vpliva na nemoten nočni spanec, olajša uriniranje in odpravlja občutek neizpraznjenega mehurja. Jemanje zdravil z izvlečkom iz palmeta ne bo prikrilo simptomov in ne vpliva na PSA. Z začetkom jemanja zdravil zato ni treba čakati, saj bo moškemu predvsem olajšalo težave z uriniranjem, popolnoma odpraviti pa jih ne more. Najboljše učinke ima pri blagih do zmernih težavah z uriniranjem zaradi povečane prostate.

Poleg fitoterapije je priporočljivo, da moški čim prej obišče zdravnika, saj je to pomembno zaradi spremljanja sprememb in potrditve, ali gre za nenevarno povečanje prostate. Zdravnik bo postavil pravilno diagnozo in izključil morebitne resnejše bolezni. V primeru izrazitejših težav je treba opraviti potrebno urološko diagnostiko, da preprečimo kasnejše zaplete (poslabšanje težav pri uriniranju, zaporo urina, okvaro zgornjih sečil, okužbe sečil). Zapleti nezdravljenega benignega povečanja prostate so lahko okvara sečil (sečnega mehurja, ledvic, sečevodov), ponavljajoče se okužbe sečil, nastanek kamnov v spodnjih sečilih (predvsem v sečnem mehurju), zapora urina in končna odpoved ledvic.

M. Č.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media