Naj naprave krožijo

Prosti čas | nov. '21

Izdelava in uporaba električnih in elektronskih naprav se iz leta v leto povečuje, zato nastaja tudi vse več odpadne elektronike oziroma e-odpadkov. Z nenehnim kupovanjem novejših naprav skrajšamo njihovo življenjsko dobo, tako pa prispevamo tudi k večji porabi in onesnaževanju naravnih virov.

Veliko bolje je, da vsak električni aparat ali e-napravo uporabljamo čim dlje, če pa jo že zamenjamo, poskrbimo, da bo pravilno reciklirana ali da jo bo lahko namesto nas uporabljal kdo drug. Električne in elektronske odpadke lahko oddamo v ulične zbiralnike na ekoloških otokih in drugih lokacijah, v zbirne centre izvajalcev služb ravnanja z odpadki, v zbiralnice Zeos in mobilne zbiralnice (ob akcijah zbiranja e-odpadkov in odpadnih baterij). Odnesemo jih lahko tudi v trgovine z električno in elektronsko opremo, vendar le majhne naprave, katerih zunanja velikost ne presega 25 centimetrov, in le v tiste trgovine, ki imajo prodajno površino večjo od 400 kvadratnih metrov, odpadne plinske sijalke in baterije pa v trgovine, kjer jih prodajajo. Običajno so označeni »zeleni koti«, kamor oddamo aparate.

Če niste prepričani, kaj vse spada med e-odpadke, naj jih naštejemo: mali gospodinjski aparati (električni mešalniki, likalniki, tehtnice, ure, grelniki vode, ožemalniki, opekači kruha, salamoreznice …), računalniška oprema in zabavna elektronika (mobilni telefoni, telefoni, računalniki, tiskalniki, zvočniki, tipkovnice, radijski sprejemniki, kasetofoni, gramofoni, računalniške miške, žepni računalniki, polnilci, fotoaparati, slušalke, DVD-predvajalniki, kamere …), druga mala oprema in orodja (sušilniki in kodralniki las, električna orodja, sesalniki, ventilatorji, brivniki, svetilke …), igrače, ki za svoje delovanje potrebujejo električni tok iz omrežja, baterije ali akumulatorje, ter prenosne baterije in akumulatorji.

V podjetju za ravnanje z električno in elektronsko opremo Zeos opažajo, da je med oddanimi skoraj dva odstotka naprav, ki še delujejo, torej po nepotrebnem končajo v predelavi. Da bi jim podaljšali življenjsko dobo, izvajajo projekt Life Spodbujamo e-krožno. Pod sloganom #Še sem uporaben! v zbirnih centrih lokalnih služb za ravnanje z odpadki postavljajo kotičke za oddajo delujočih aparatov. Sedemnajstim se bo do konca pridružilo še šest takih kotičkov, ob koncu projekta leta 2024 pa naj bi jih bilo skupaj 60. Oddate lahko vse naprave, ki delujejo na elektriko ali baterije, ki jih pregledajo, očistijo, morda popravijo in oddajo v nadaljnjo uporabo.

A. Ž.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media