Svet in mi

dec. '21

Upokojitev? Ne, hvala!

Po poročilu revije New Scientist starejši ljudje na Japonskem uporabljajo eksoskeletone kot pomožno delovno sredstvo za težka dela, tako da lahko ostajajo polno zaposleni tudi v visoki starosti, na težaškem delovnem mestu pa preživijo dalj časa brez odmora.

Japonska ima trenutno najstarejšo populacijo na svetu. Leta 2015 je bilo tam kar 26 odstotkov starejših od 75 let še vedno aktivnih tudi pri najtežjih fizičnih delih. Tu je torej treba delati dolgo, da bi imela država dovolj vzdržen pokojninski in zdravstveni sistem. Vse se je spremenilo, ko so začeli izdelovati eksoskeletone.

Beseda ima grški izvor. Exo pomeni zunaj, skeletos pa je okostje. Torej zunanje okostje, zunanja zaščita mišic in živcev. V naravi je zunanja zaščita znana, pogosto najdemo suhe opuščene lupine ali leve kač in hroščev, kot so cikade, polžje hišice, želvje lupine, prazne školjke in podobno. Ljudje pa imamo okostje, ki nas ščiti in podpira od znotraj, le glava ima zunanjo zaščito.

Eksoskeleton je postal nepogrešljivo zunanje oblačilo mnogih starejših, ki pri 80 letih zlahka dvigujejo vreče cementa … Podjetje Innophys je razvilo nekakšen nahrbtnik, ki ga oblečeš, nato s tlačilko načrpaš zrak v »mišice«. Tako lahko tudi ženska dvigne vrečo, težko več kot sto kilogramov. Kdo to uporablja?

New scientist poroča o družinski farmi naravno kisanih redkvic in kumaric, kjer je treba prenašati težke zaboje s kozarci. Oče, star več kot 70 let, to delo zlahka opravlja z eksoskeletonom, o upokojitvi sploh ne razmišlja. Panasonic že prodaja svoj model eksoskeletona za 5.500 dolarjev, tudi Toyota je pri koncu priprav na proizvodnjo podporne obleke za delo starejših.

Japonska vlada medtem razmišlja, da bo dvignila zaposlitveni prag s 60 na 70 let starosti.

Kitajci so tako kot Japonci opremili vojake z eksoskeletoni, ki so jih uporabili za prenašanje streliva po neprevoznih terenih. Ti vojaki so neutrudljivi ne glede na starost, a to je že druga zgodba našega časa.

Povzeto po The New Scientist

Namesto ministrstva dobili direktorat za starejše

Spodbudna in pozitivna novica za starejše v Sloveniji je, da je bila letos z odlokom vlade vzpostavljena aktivnost direktorata za starejše in deinstitucionalizacijo. Deluje že od maja v okviru ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, za v. d. generalnega direktorja pa je bil postavljen Andrej Grdiša. 

O tem nas je v oktobru obvestil zaslužni profesor dr. Jože Gričar, ki je eden vidnejših članov evropskega Omrežja zaslužnih profesorjev. V začetku leta je skupina članov omrežja v mednarodnem biltenu izdala gradivo pod naslovom Imenovanje ministrice/ministra seniorjev v vsaki državi, ki ga/je še nima.

H gradivu so priložili utemeljitve, zbrane na podlagi izkušenj petih držav (Kanade, Malte, Škotske, Nove Zelandije, Walesa). Na podlagi izkušenj v različno velikih skupnostih starejših v teh državah oziroma pokrajinah so utemeljevali potrebo po uradu, ki bo lahko našel rešitve za številne probleme. Imena in naslovi ministrov so bili priloženi, tako da bi lahko zainteresirani preverili delovanje teh funkcionarjev in tudi razmišljali o uvedbi novega ministrstva.

Gradivo je za Slovenijo dobil naš minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, vlada ga je obravnavala v letošnjem februarju in odločila, da bomo namesto ministra dobili direktorat. Glede na naše število prebivalstva in deleža, ki ga zavzemajo starejši med prebivalstvom, se to zdi modra poteza. 

Omrežje zaslužnih profesorjev je bilo ustanovljeno 5. oktobra 2020 in je tesno povezano z Evropskim združenjem zaslužnih profesorjev. Med udeleženci omrežja, katerega tajnik je Jože Gričar, so poleg slovenskih zaslužnih profesorjev še avstrijski, kanadski, hrvaški, madžarski, irski, izraelski, italijanski, latvijski, norveški, nizozemski, britanski in ameriški zaslužni profesorji.

A. I.

Lada Zei


Vaši komentarji


© 2022 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media