Topli zimski napitki

Dobro počutje | jan. '22

Kuhano vino s pomarančo

Zimske radosti nam dajo odlično priložnost, da si privoščimo tople napitke, ki ogrejejo telo. So sopotniki prazničnih dni, ki si jih brez slabe vesti lahko podaljšamo v januar, februar …

Osnova vseh toplih napitkov je … topla tekočina. Lahko je čaj, sadni ali pravi, lahko je kava, vino ali pivo. Navadno je tekočina sladkana s sladkorjem, tudi s sladkornim sirupom ali medom za bolj prefinjen okus. Sladkor je včasih beli sladkor, drugič svetlo rjavi sladkor ali celo temno rjavi melasni sladkor, da dobi pijača mnogo bolj karamelni pridih.

V toplem napitku ne smejo manjkati začimbe z ogrevalnim učinkom na telo: cimet, klinčki, tudi piment v manjših količinah in muškatni orešček. Velikokrat pijačo odišavimo z vaniljo ali okrepimo s ščepcem mletega popra, ingverja, kardamoma. Vam je kardamom všeč? Odlično se obnese s čokolado ali mlekom. Mimogrede, cele klinčke vedno stremo med prsti, nato dišeč prah vmešamo v toplo pijačo, da omamno zadiši. Osnovi nato prilijemo sadni sok, na primer pomarančni, pogosto pa nekaj alkoholnega, liker ali žganje, viski, rum. Za piko na i v pijačo, še bolje pa na vrh, dodamo stepeno smetano, ki podari pijači kremasto strukturo. Kot bi raztopili sladoled in dobljeno mlečno tekočino ogreli do mlačne ali nežno tople. Ali se vam že cedijo sline?

Pokusite katerega izmed predlaganih napitkov ali pokusite kar vse. Saj res, tudi čokolado lahko raztopimo in malce razredčimo z mlekom, potem odišavimo … V hipu dobimo topel napitek, ki se mu stežka upremo.

Kuhano vino s pomarančo (glögggløgg)

Za 4 osebe potrebujemo: 4 žlice sladkorja, košček cimetove skorje (ali pol žličke mletega cimeta), 2 žlički celih klinčkov, lupino eko pomaranče, liter rdečega vina, po želji dodatek žgane pijače (vodka, vinjak ...).

Priprava: V lonec stresemo sladkor, dodamo vse začimbe, pomarančno lupino, prilijemo kozarec vina in počasi segrevamo, da se sladkor povsem raztopi. Previdno kuhamo toliko časa, da dobimo sladek sirup. Zatem vlijemo preostalo vino in počasi segrevamo nad šibkim ognjem do toplega in čim prej postrežemo.

Vroča čokolada za čokoholike

Za 2 manjši skodelici potrebujemo: 2 do 3 dl mleka, 150 g (temne) čokolade, sladkor in začimbe (vanilja, kardamom, cimet, muškatni orešček, ingver, čili) po okusu.

Priprava: V kozici zavremo mleko, ogenj zmanjšamo na najmanjšo moč ter v mleko previdno stresemo čokolado. Kuhamo približno 5 minut, da se čokolada povsem raztopi. Sladkamo po potrebi in okusu. Vmešamo začimbe po okusu, okrasimo s stepeno smetano in takoj postrežemo.

Opomba: Po tem receptu dobimo precej gosto čokolado, odvisno od vrste in kakovosti izbrane čokolade. Po želji prilijemo mleko, da pijačo razredčimo. Napitek je okusnejši iz kakovostnejše čokolade.

Irska kava po moje

Potrebujemo: skodelico prave kave, sladkor in cimet po okusu, četrt skodelice viskija, sladko smetano po želji.

Skuhamo pravo kavo, ki jo sladkamo in začinimo s cimetom. Rahlo ohladimo, potem vmešamo viski, nalijemo v kozarce in na vrh nabrizgamo ali naložimo mehko stepeno sladko smetano, ki se na topli pijači raztopi. Ponudimo takoj.

Mojca Koman, univ. dipl. inž. živ. teh.


Vaši komentarji


© 2022 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media